مجله کودک

دور نگه داشتن کودکان از موبایل با چند ترفند ساده

راهکار برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل

دور نگه داشتن کودکان از موبایل در دنیای امروزی شاید کمی دشوار به نظر برسد. هر پدر و مادری به دلیل اعتیاد کودکان به گوشی های هوشمند می خواهد فرزند خود را از تلفن همراه دور نگه دارد. آمار نشان می دهد که جمعیت کودکان، یک سوم کاربران گوشی های هوشمند در سراسر جهان هستند و همچنان نیز به سرعت در حال افزایش است.

یک کودک چهار ساله می تواند بازی ها را تماشا و دانلود کند. او حتی می تواند از طریق واتساپ با کسی چت کند یا با دوربین عکس بگیرد و یا تماس ویدیویی بر قرار کند، حتی اگر هنوز خواندن را یاد نگرفته باشد. آن‌ها ممکن است در مورد تلفن و اینترنت بسیار بیشتر از شما بدانند.

از طرف دیگر، والدین به شدت نگران استفاده فرزندان از تلفن های هوشمند هستند. اما هیچ جای نگرانی وجود ندارد. چون در ادامه مقاله ارمغان کودک قصد داریم به بررسی چند ترفند ساده برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل بپردازیم.

فهرست مطالب

10 راه آسان برای دور نگه داشتن فرزندتان از موبایل

اگر می خواهید دور نگه داشتن کودکان از موبایل یا سایر دستگاه های دیجیتال را یاد بگیرید، موارد زیر را دنبال کنید.

1- تشویق کودک به فعالیت های خارج از منزل

یکی از بهترین راه ها برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل این است که آن‌ها را به انجام فعالیت های خارج از منزل مانند باغبانی، آبیاری گیاهان، پیاده روی با حیوانات خانگی، رفتن به پارک ها و  … تشویق کنید.

کودک وقتی مدام در خانه می ماند، برای تفریح و سرگرمی خود آنقدر ​​از موبایل استفاده می‌کند تا خسته شود. اما وقتی آن‌ها را در فعالیت های خارج از منزل شرکت دهید، حواسشان پرت می شود و موبایل را فراموش می کنند.

این روزها کودکان فراموش کرده اند که چگونه از انواع بازی ها و سرگرمی ها به تنهایی لذت ببرند. آن‌ها اغلب با تلفن همراه مشغول شده و ضد اجتماعی می شوند که ممکن است بر سلامت روحی و جسمی آن ها تاثیر بگذارد.

در مورد تقویت مهارت های اجتماعی کودکان بیشتر بدانید.

مزایای بازی های تیمی کودکان

2- در کارهای خلاقانه شرکت کنید

اگر فرزندانتان را در فعالیت‌های خلاقانه مشارکت دهید، ممکن است حواسشان پرت شود و باعث شود از موبایل دوری کنند. می توانید وظایف مختلفی را به آنها بدهید که به تقویت ذهن و رشد سالم تر آن‌ها کمک کند. برای اطلاعات بیشتر مقاله مربوط به تقویت هوش کودکان را نیز در ارمغان کودک مطالعه کنید.

تلفن همراه باعث ضعف ذهنی کودکان و عملکرد ضعیف آنها می شود. والدین باید کودک خود را درگیر خلاقیت هایی مانند نقاشی، شنا، طراحی، باغبانی، خواندن کتاب های داستان و انجام بازی های مختلف داخل و خارج از خانه بدون معرفی موبایل کنند.

همچنین برای رشد سالم‌تر کودکان، آنها باید ایده‌های جدید را خلق کنند، کشف کنند، بیاموزند، بازی کنند، تصور کنند و در ذهن خود ابداع کنند. ذهن آنها باید عاری از استرس و هرگونه مزاحمت دیگری از موبایل باشد.

پس باید کوکان را به حال خود رها کنید و آن‌ها را از هر نوع حواس پرتی دور نگه دارید. ارائه یک گوشی هوشمند به کودک یکی از اصلی ترین عواملی است که ذهن او را منحرف می کند و او را کسل کننده و تنبل می کند. همچنین باعث عملکرد پایین می شود و وقتی به موبایل معتاد می شوند به حرف های شما گوش نداده و از آن پیروی نمی کنند.

عدم دور نگه داشتن کودکان از موبایل، آن‌ها را همیشه درگیر رسانه های اجتماعی می‌کند و شاید باعث شود بازی های آنلاینی را انجام دهند که ممکن است آن‌ها را ضد اجتماعی کند و خلاقیت آن‌ها از بین ببرد.

3- کودک را به موقع با موبایل آشنا کنید

وقتی فرزندتان را زودتر با تلفن همراه آشنا می کنید، ممکن است به آن معتاد شود و روی چیزهای دیگری تمرکز نکند. بیشتر بخوانید: راه هایی برای تقویت تمرکز کودکان

تا زمانی که کودک از استفاده از موبایل مطلع نشده و به سن مناسب استفاده از پلتفرم دیجیتال نرسیده، نباید با تلفن همراه آشنا شود. والدین نباید فرزند خود را تا دو سالگی در معرض شبکه های اجتماعی قرار دهند، مگر در مواردی مثل تماس های ویدیویی.

می توانید به کودک خود استفاده از تلفن همراه و تماشای یک فیلم مناسب را آموزش دهید تا آن‌ها را درک کند. همچنین می‌توانید با تماشای ویدیو و دانستن محتوایی که می‌خواهید به او آموزش دهید، به فرزندتان کمک کنید تا بفهمد چه چیزی روی صفحه است.

برخی از والدین گاهی بی حوصله هستند و برای آرام کردن فرزندشان تلفن همراه را پیشنهاد می کنند تا کودک با آن سرگرم شود.

این کار کودکان را به موبایل معتاد می کند، زیرا آنها یاد می گیرند از همه چیز استفاده کنند و از سنین پایین در همه جا فعالیت داشته باشند. این اعتیاد در نتیجه می تواند برای کودکان مضر باشد. بنابراین تا وقتی زمان مناسب فرا نرسیده است بهتر است راهکار هایی برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل پیدا کنید.

راهکارهایی برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل

4- در جمع خانواده موبایل ممنوع

شما باید فرزندتان را تشویق کنید که در جمع خانواده از موبایل یا هر وسیله دیجیتال دیگری استفاده نکند. وقتی به کودک اجازه می‌دهید در هر زمانی که دلش خواست از گوشی هوشمند استفاده کند، در واقع در حال تربیت یک کودک ضد اجتماعی با ارتباط ضعیف هستید.

این روزها حتی خود والدین هم اغلب مشغول استفاده از موبایل هستند، حتی زمانی که با کودکان هستند وقت خود را با خانواده نمی گذرانند. این کار به کودکان آسیب می رساند زیرا والدین باید به فرزندان خود زمان بیشتری بدهند و با آن‌ها تعامل داشته باشند.

اگر می‌خواهید اوقات خوش و با کیفیتی را با خانواده بگذرانید، می‌توانید به جای لایک کردن عکس‌ها در اینستاگرام، بازی کردن، چت کردن و … ، اینترنت را خاموش کنید و و از دستگاه استفاده نکنید.

همچنین برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل، می‌توانید قوانینی را تنظیم کنید که موبایل در جمع خانواده ممنوع است. در عوض زمانی را برای صرف غذا با کل خانواده تعیین کنید و با یکدیگر تعامل داشته باشید. انجام این کار ها باعث افزایش پیوند خانواده و رشد کودک در محیطی شاد می‌شود.

5- وقتی از اینترنت استفاده نمی کنید اینترنت را خاموش کنید

وقتی هیچ کاری با اینترنت ندارید باید اینترنت خود را خاموش کنید. بهتر است رسانه های محدودی را روی دستگاه خود نصب کنید و اینترنت را خاموش کنید تا کودک به آن ها دسترسی نداشته باشد.

خاموش کردن اینترنت به شما و فرزندانتان کمک می‌کند از تلفن‌های همراه و سایر دستگاه‌ها دور بمانید. می‌توانید به جای دادن تلفن به فرزندتان، خود را به بازی با فرزندتان مشغول کنید و با سایر اعضای خانواده معاشرت کنید.

شما باید زمان بیشتری را صرف بازی های داخل یا خارج از خانه، صحبت کردن، آموزش دادن و نوآوری به فرزندتان کنید تا اینکه خود را مشغول گپ زدن با دوستان یا همکاران خود کنید.

مقاله پیشنهادی: آموزش اشتراک گذاری به کودکان با راهکار های اصولی

6- برای کودک خود وقت بگذارید

هر چه کودکان زمان بیشتری را با والدین خود بگذرانند، مهارت های ارتباطی را بیشتر می کنند و دانش بیشتری کسب می کنند. چرا که والدین اولین معلم هر بچه ای هستند.

تربیت فرزند به والدین بستگی دارد، بنابراین والدین باید هر نقشی را برای فرزندان خود ایفا کنند. آنها باید بهترین دوستان، سرپرستان و معلمان کودک خود باشند و با گذراندن زمان با آن‌ها، فرزندان خود را راهنمایی کنند.

وقتی بتوانید زمان با کیفیتی را با فرزندانتان بگذرانید، فرزندپروری ثمربخش می شود. می توانید با کودک خود در داخل یا خارج از خانه بازی کنید، از باغ یا پارک های محله خود بازدید کند، او را در تعطیلات آخر هفته به مهمانی ببرید و آشکارا با او ارتباط برقرار کنید.

وقتی با بچه ها تعامل می کنید، می توانید از علایق و خواسته های آن‌ها مطلع شوید و همچنین می توانید بهترین دوستان آنها باشید. بچه‌ها از فعالیت‌های دیگران یاد می‌گیرند، بنابراین وقتی با آنها وقت می‌گذرانید، می‌توانند مهارت‌های ارتباطی خوبی پیدا کنند و مودب و مسئولیت‌پذیر شوند.

همچنین می توانید با فرزندانتان چیز جدیدی را امتحان کنید تا نتایج خوبی در تربیت فرزندتان ببینید. کودکان هنگام بازدید از مکان های مختلف و تعامل با افراد دیگر، چیزهای زیادی یاد می گیرند.

شما باید به کودک خود توجه کنید زیرا او دائما به دنبال توجه است و می خواهد والدینش با او ارتباط برقرار کنند. بنابراین این مسئولیت شماست که خود را متعهد به داشتن یک خانواده سرگرم کننده در طول روز یا شب کنید.

انجام این کار می تواند شامل صرف شام در خارج از خانه، دعوت از مهمانان به خانه، برگزاری یک مهمانی دور همی، سفر به مکان های مختلف و جشن گرفتن در طول رویدادهای خاص مانند تولد، سال نو و … باشد.

دور نگه داشتن کودکان از موبایل به آن‌ها کمک می کند تا مکان های جدید را کاوش کنند و با افراد مختلف ملاقات کنند و چیزهای جدیدی یاد بگیرند. همچنین به ایجاد مهارت های ارتباطی و فعال شدن در هنگام بیرون رفتن و تعامل با مردم کمک می کند.

مطلب پیشنهادی: مزایای بازی در فضای باز برای کودکان چیست؟

جلوگیری از معتاد شدن کودک به موبایل

7- فعالیت های سرگرم کننده داشته باشید

شما می توانید رویدادهای سرگرم کننده ای را در خانواده ترتیب دهید تا به دور نگه داشتن کودکان از موبایل کمک کرده حواس آن‌ها را پرت کنید که استفاده از موبایل را به خاطر نیاورند. مثلا می توانید دوستان فرزندتان را در خانه جمع کنید و آن‌ها را به انجام بازی های فکری تشویق کنید و بگذارید به روش های مخصوص به خود، یکدیگر را سرگرم کنند.

انجام بازی فکری متناسب با سن کودک شما، علاوه بر اینکه آن‌ها را سرگرم می‌کند، مهارت های زیادی از جمله حل مسئله را بهبود می‌بخشد و به تقویت ذهن و افزایش تمرکز، خلاقیت و … کمک شایانی می‌کند. انجام یک ساعت بازی فکری کودک با دوستان و یا خانواده، از ساعت ها بازی با موبایل مفید تر است. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، پیشنهاد میکنیم حتما مقاله فواید بازی فکری برای کودکان را مطالعه کنید.

همچنین می توانید فرزندان خود را به شرکت در کار هایی مثل ورزش، نقاشی، کتاب خواندن و … تشویق کنید که به بهره وری آن‌ها کمک می کند. بعلاوه می توانید هنگام خواب برایشان داستان بگویید و مهارت های زبانی کودک خود را تقویت کنید. انجام هر یک این فعالیت ها کودکان را مشغول می کند و استفاده از موبایل را به خوبی فراموش می‌کنند.

در مورد تقویت مهارت های زبانی کودکان بیشتر بدانید.

8- رسانه های اجتماعی را محدود کنید

شما باید رسانه های اجتماعی محدودی را به کودک خود معرفی کنید و تمام پلتفرم ها را مسدود کنید تا آن‌ها را از موبایل دور نگه دارید. وقتی از هر رسانه اجتماعی استفاده می کنند به آن عادت می کنند و به موبایل معتاد می شوند.

تا زمانی که به سن شانزده سالگی نرسند نباید با پلتفرم هایی که برایشان مناسب نیست آشنا شوند. هنگامی که بچه ها در مورد استفاده از رسانه های اجتماعی دانش کسب کردند و همه چیز را خودشان مدیریت کردند، می توانید به آنها اجازه دسترسی به آن ها را بدهید.

در غیر این صورت، نباید به آنها اجازه دهید در رسانه های اجتماعی فعال شوند و عکس، فیلم، چت با غریبه ها، اشتراک گذاری پست های عمومی و … را ارسال کنند.

راهکارهایی برای دور نگه داشتن کودکان از گوشی

9- محدودیت زمانی تنظیم کنید

یکی دیگر از قوانین موثر برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل تعیین محدودیت زمان برای استفاده از هر برنامه است. وقتی یک بازه زمانی برای فرزندان خود تعیین میکنید، آن‌ها نمی توانند بیش از زمان تعیین شده از تلفن همراه خود استفاده کنند.

می‌توانید محدودیت های زمانی برای استفاده از موبایل را بر اساس سن فرزندتان تنظیم کنید. سعی کنید آن‌ها را با برنامه ها و وب‌سایت‌های مناسب برای یادگیری و آموزش آشنا کنید.

بچه ها در سنین پایین تر وقت زیادی را مقابل صفحه نمایش می گذرانند که بر سلامت چشمان آنها تاثیر می گذارد. بنابراین، تعیین محدودیت زمانی برای محدود کردن استفاده از دستگاه‌ها بسیار ضروری است.

حتما بخوانید: مضرات موبایل و تبلت برای کودکان

گرفتن موبایل از کودکان

10- از برنامه های کنترل والدین استفاده کنید

به عنوان والدین می‌توانید از برنامه‌های کنترل برای دور نگه داشتن فرزندتان از اعتیاد به موبایل استفاده کنید. با استفاده از این برنامه ها، می توانید محدودیتی برای استفاده از برنامه فردی تعیین کنید.

استفاده از برنامه های کنترل می تواند به والدین کمک کند تا مطمئن شوند که فرزندشان به طور ایمن از تلفن همراه استفاده می کند و در خطرات آنلاین قرار نمی گیرد. همچنین با ردیابی تمام فعالیت‌های دستگاه کودک شما از آزار و اذیت اینترنتی و سایر جرایم آنلاین جلوگیری می‌کند.

این برنامه ها قابلیت های جالبی دارند که شما میتوانید با یک جستجوی ساده، آن ها را پیدا کرده و دانلود کنید. مثلا به شما کمک می کند تا میزان استفاده کودکان از اینترنت را شناسایی کرده و هر فعالیت آن‌ها را پیگیری کنید. همچنین به شما این امکان را می‌دهد تا ببینید فرزندانتان چقدر زمان صرف اینترنت کرده است. علاوه بر آن، مکان کودک شما را نیز می‌تواند از طریق جی پی اس (GPS) ردیابی کند.

والدین می توانند با مسدود کردن برنامه ها و محتوای نامناسب، استفاده از برنامه را با راه حل های کنترل والدین محدود کنند. همچنین می‌توانند به هر فعالیت مربوط به تماس‌ها، پیام‌ها و مکانی را که فرزندتان از آن بازدید می‌کند نظارت کنند.

این کار به شما امکان جاسوسی دستگاه فرزندتان را می‌دهد و به شما کمک می‌کند از او در برابر مسیر اشتباه محافظت کنید. بنابراین میتوان گفت ابن روش یکی از بهترین راه ها برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل است.

چگونه فرزندم را از اعتیاد به موبایل دور نگه دارم؟

زمانی که در سنین پایین‌تر گوشی هوشمندتان را به کودک می‌دهید و اجازه می‌دهید با آن درگیر شوند، برای والدینی که که می‌خواهند فرزندشان را از اعتیاد به موبایل دور نگه دارند، می‌تواند چالش برانگیز باشد. به عنوان والدین کودک، باید با دور نگه داشتن موبایل از خود و فرزندتان و تعامل با آنها، با کودک خود وقت بگذرانید و به رشد مهارت های ارتباطی او کمک کنید.

آیا پیشنهاد دادن موبایل به فرزندم منطقی است؟

اگر به آنها اجازه دهید از موبایل برای اهداف سازنده مانند تماشای محتوای مناسب، دانلود و تحقیق در مورد مطالب آموزشی و … استفاده کنند، ممکن است مفید باشد. از طرف دیگر اگر موبایل خود را در اختیار کودک قرار بدهید و بعد از آن به فعالیت های فرزندتان با گوشی توجه نکنید، ممکن است برای شما مشکل ساز شود.

مطلب مرتبط: آموزش حروف الفبا فارسی به کودکان با چند روش ساده و موثر

جمع بندی

در این مقاله به بررسی روش هایی موثر برای دور نگه داشتن کودکان از موبایل پرداختیم. به عنوان والدین، باید نقاط ضعف و قوت فرزندان خود را مشخص کنید و به جای ارائه موبایل، از آن‌ها حمایت کنید تا هدف خود را از مرحله اولیه زندگی خود محقق کنند.

رشد سالم‌تر کودکان به تلاش و آموزش والدین بستگی دارد، زیرا والدین اولین معلم هر کودکی هستند، بنابراین آنها باید نقش یک دوست، راهنما و معلم را ایفا کنند و مهارت های فرزند خود را بهبود بخشند.

جدیدترین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *