مجله کودک

مضرات موبایل و تبلت برای کودکان که حتما باید بدانید

مضرات موبایل و تبلت برای کودکان چیست

مضرات موبایل و تبلت برای کودکان تا حدی مهم است که شما به عنوان والدین باید از آن‌ آگاه باشید تا بتوانید استفاده فرزندتان را محدود کنید. اکثر بچه های امروزی دوست دارند با موبایل و تبلت بازی کنند. برخی از والدین نیز از آن به عنوان یک راه آسان برای سرگرم نگه داشتن فرزندان خود استفاده می کنند. اما آیا استفاده بیش از حد از کودک از موبایل مضراتی به همراه ندارد؟!

کاملا مشخص است که تکنولوژی از جمله انواع تلفن های هوشمند، تبلت، آی پد و … همگی زندگی ما را آسان کرده است. حتی در وقت و انرژی ما نیز صرفه جویی کرده و ما را سرگرم و نیز آگاه می‌کند. با این حال از طرف دیگر، این ابزارها بلای جان ما به ویژه کودکان هستند. تا جایی که نه تنها ما را تنبل می‌کنند، بلکه برای سلامت جسمی و روحی نیز مضر هستند.

در ادامه با ارمغان کودک همراه باشید تا شما را با به طور کامل با 9 مورد از مضرات موبایل و تبلت برای کودکان آشنا کنیم.

فهرست مطالب

1- خطر ایجاد تومور با تشعشعات

یکی از مهمترین مضرات موبایل و تبلت برای کودکان که باید آن را جدی گرفت، خطر ایجاد تومور به علت استفاده بیش از حد است. ذهن و بدن در حال رشد کودکان، آن‌ها را به طور منحصر به فردی در برابر تاثیرات محیط اطراف خود آسیب‌پذیر می‌کند. بر اساس تحقیقات، بافت مغز کودکان حدود دو برابر بیشتر و مغز استخوان آن‌ها ده برابر بیشتر از بزرگسالان تشعشعات مایکروویو را جذب می‌کند.

از جمله انواع تشعشعات تولید شده توسط گوشی‌های هوشمند، تبلت و انواع دیگر دستگاه های بی‌سیم، که همگی از رایج ترین خطرات سلامتی ناشی از فناوری بیش از حد هستند که خطر ابتلا به سرطان را نیز افزایش میدهد.

بنابراین شما به این والدین کودک، این وظیفه را دارید که برای جلوگیری از خطرات احتمالی، استفاده فرزندتان را از موبایل محدود کنید.

2- بینایی ضعیف و آسیب چشم

خیره شدن مداوم به تلفن همراه بر بینایی و سلامت چشم تأثیر می گذارد. این یکی دیگر از بدترین مضرات موبایل و تبلت برای کودکان است که باعث درد، تاری دید، سردرد، خشکی چشم، خستگی و در نتیجه ایجاد مشکل هنگام خواندن می‌شود.

میزان استفاده از موبایل در کودکان بسته به سن آن‌ها متفاوت است. پزشکان توصیه می کنند که در طول روز مدت زمان استفاده کودکان از گوشی محدود شود و هر چند وقت یکبار، به مدت 30 دقیقه به چشم ها استراحت داده شود.

همچنین بهتر است برای حفظ دید واضح، فرزندتان را عادت دهید تا دستگاه را در فاصله حداقل 30 تا 40 سانتی‌متر از صورت نگه دارند و نور صفحه را بیش از حد زیاد نکنند.

شما به عنوان والدین می‌توانید با محدود کردن مدت زمانی که فرزندانتان می توانند روی صفحه نمایش بگذارند، از مشکلات چشمی جلوگیری کنید.

مثلا می‌توانید بی جای موبایل، از انواع بازی فکری و یا اسباب بازی برای کودکان استفاده کنید. جالب است بدانید که بسیاری از از این اسباب بازی ها صرفا فقط برای بازی و سرگرمی نیستند. بلکه می‌توانند با آموزش های متنوع، مهارت های بسیاری را نیز در فرزند شما تقویت کنند و در مجموع، فواید زیادی دارند.

3- کمبود خواب از مضرات موبایل و تبلت برای کودکان

گذراندن زمان بیش از حد با موبایل، خواب بچه‌ها را مختل می کند. کم خوابی یکی دیگر از مضرات موبایل و تبلت برای کودکان است که می تواند منجر به مشکلات جدی سلامت روان در کودکان کمتر از 19 سال شود.

در واقع وقتی یک تلفن هوشمند را قبل از خواب در اختیار فرزندتان قرار دهید، او وسوسه می‌شود که تا دیروقت با آن بازی کند، فیلم تماشا کند، با دوستان خود صحبت کند و یا در شبکه های اجتماعی مختلف بچرخد.

از طرف دیگر تشعشعاتی که از تلفن های همراه ساطع می شود، الگوی طبیعی خواب را به هم می‌زند و باعث بی خوابی می شود. در حقیقت نور آبی ساطع شده از موبایل ها، مغز را حتی در شب بیدار و هوشیار نگه می دارد.

همچنین ممکن است بسیاری از ما از جمله کودکان حتی به تنظیم زنگ ساعت عادت کنیم و تلفن همراه را در جایی نه چندان دور از سر یا حتی زیر بالش خود قرار دهیم که یک عادت بسیار بد است. همانطور که قبلا ذکر شد، تشعشعات مایکروویو منتقل شده توسط تلفن همراه برای مغز به خصوص مغز کودکان مضر هستند.

4- به خطر افتادن سلامت جسمی

اگر می‌خواهید بدانید که استفاده بیش از حد از موبایل چه ضرر هایی برای کودک دارد، باید گفت که به خطر افتادن سلامت جسمی کی از آن‌هاست.

ستون فقرات سالم یکی از عوامل کلیدی تندرستی در سنین رشد است. وقتی بچه‌ها ساعت‌ها روی تلفن همراه خم می‌شوند، عضلات گردن و پشت خود را خراب می‌کنند. بنابراین جای تعجب نیست که آن‌ها درد آزاردهنده ای را در این قسمت ها احساس می کنند و باعث آویزان شدن شانه ها، گردن درد، سردرد، کمردرد و تاندونیت شوند.

از طرفی کاملا مشخص است که وقتی کودک ساعت ها یکجا بنشیند و مشغول بازی با موبایل شود، دچار چاقی نیز خواهد شد. همه می دانند که چاقی می تواند منجر به سایر بیماری های جدی پزشکی مانند حمله قلبی و دیابت، فشار خون و … شود.

اجازه استفاده بیش از حد موبایل به فرزندان در سنین پایین می تواند منجر به یک وضعیت سلامتی شدید شود. بنابراین گاهی تنظیم قوانین سخت گیرانه برای فرزندتان می تواند جلوی بسیاری از این موارد ناخوشایند را بگیرد.

بیشتر بخوانید: فواید باورد نکردنی ورزش برای کودکان

مضرات موبایل و تبلت برای کودکان در سنین پایین

5- تاثیر منفی در سلامت روان

برخی کودکان ترجیح می دهند از دوستان و خانواده دور بمانند و خود را در تلفن های همراه گم کنند که می تواند به سلامت روان آن‌ها آسیب جدی وارد کند. افزایش مواردی مانند اضطراب، افسردگی، اعتماد به نفس پایین، اوتیسم، کمبود توجه، روان پریشی و اختلال دوقطبی همگی ناشی از قرار گرفتن بیش از حد کود در معرض موبایل هستند.

از آنجایی که اینترنت فضای بسیار گسترده‌ای است، این امکان وجود دارد که به راحتی باعث شود فرزند شما با انواع محتوا های نا مناسب آشنا شود. از جمله خشونت، قتل، شکنجه، تجاوز و … که همگی در نتیجه در سلامت روان کودک تاثیرات جدی خواهند گذاشت. همچنین بچه‌ها ممکن است که مورد آزار و اذیت سایبری قرار گرفته‌ و دچار مشکلات بسیاری شوند.

وظیفه شما به عنوان والدین این است که توضیحات لازم را به فرزندتان بدهید تا او را آگاه کنید. همچنین سعی کنید آن‌ها را از هرگونه خطرات و تهدیدات دور کرده و در صورت نیاز حتما آن‌ها را راهنمایی کنید.

6- تضعیف عملکرد تحصیلی با کاهش تمرکز و افزایش اضطراب

از دیگر مضرات موبایل و تبلت برای کودکان، کاهش عملکرد تحصیلی است. دنیای مجازی که کودکان در تلفن های همراه خود مشاهده می کنند، یک عامل حواس پرتی بسیار بزرگ است که می‌تواند ساعت‌ها آن ها را در خود غرق کند.

استفاده بیش از حد از موبایل، باعث می‌شود بچه ها در حین مطالعه توجه و تمرکز کمی داشته باشند، مضطرب شوند و یا دچار مشکلاتی مانند کسالت و بی حوصلگی شوند. هم این‌ موارد در دراز مدت می‌تواند در عملکرد تحصیلی کودک هنگام درس خواندن و حتی امتحانات تاثیرات منفی بسیاری داشته باشد.

مثلا وقتی فرزند شما قبل از خواب آنقدر از موبایل استفاده کند که صبح روز بعد خواب آلود است، چطور می‌تواند روی درس های خود و یادگیری آن‌ها تمرکز داشته باشد؟! بنابراین وقتی فرزند شما نمی تواند به وظایفی که در دست دارد توجه کند نمی تواند یاد بگیرد.

به علاوه انواع برنامه ها و بازی های ویدئویی باعث ایجاد اضطراب در بچه‌ها می شود. آن‌ها ممکن است به دلیل استفاده مداوم از موبایل از سردردهای ناتوان کننده و میگرن رنج ببرند که بیشتر منجر به اضطراب و افسردگی می‌شود.

مطلب پیشنهادی: تقویت تمرکز کودکان با ۱۰ روش موثر و ساده

مضرات موبایل و تبلت برای کودکان

7- تاثیر منفی بر فعالیت مغز

ضرر های استفاده کودکان از گوشی تمامی ندارد و حتی بر عملکرد مغز نیز تاثیر منفی می‌گذارد. رشد مغز به عوامل و محرک های زیادی بستگی دارد و تا سن 21 سالگی، سه برابر رشد می کند.

دانشمندان دریافته‌اند که مغز انسان به تشعشعات الکترومغناطیسی حساس است و قرار گرفتن بیش از حد در معرض تلفن های هوشمند می‌تواند تاثیر منفی بر فعالیت مغز بگذارد. در نتیجه منجر به کمبود توجه، تاخیرهای شناختی، افزایش تکانشگری، اختلال یادگیری، کاهش توانایی خودتنظیمی، ضریب هوشی پایین و رشد ذهنی نامناسب شود.

در حقیت هم محتوا و هم مدت زمانی که کودک شما صرف گوشی می‌کند، می تواند بر عملکرد مغز او تاثر بگذارد. بنابراین پیشنهاد می کنیم حتما زمان مشخصی را برای استفاده فرزندتان از موبایل مشخص کنید. همچنین بر روی برنامه ها و بازی هایی که فرزندتان از آن‌ها استفاده می‌کنند مدیریت داشته باشید.

شاید برای شما هم مفید باشد: 7 روش کلیدی برای تقویت رشد مغز کودکان

8- اعتیاد به موبایل 

اعتیاد پیدا کردن به موبایل یکی دیگر از مضرات موبایل و تبلت برای کودکان است که به مرور می تواند به شدت آن ها را وابسته به خود کند. واضح است که وقتی فرزندتان زمان زیادی را در طول روز مشغول استفاده از گوشی است، با گذشت زمان به آن عادت می‌کند. این می تواند شامل اعتیاد به انواع بازی، فیلم، شبکه های اجتماعی و یا هر چیز دیگری باشد.

اعتیاد به تلفن همراه به قدری شدید است که بچه ها به ندرت گوشی خود را رها می کنند. شاید حتی در هنگام راه رفتن در خیابان یا عبور از جاده که این امر احتمال تصادفات را نیز افزایش می‌دهد.

در این زمینه، مقاله مربوط به دور نگه داشتن کودکان از موبایل با چند ترفند ساده حتما برای شما مفید خواهد بود.

9- کاهش مهارت های اجتماعی

ضرر گوشی برای بچه‌ ها تا حدی است که حتی در مهارت های اجتماعی آن‌ها نیز اثر منفی می‌گذارد. وقتی فرزندتان مدت زمانی زیادی را صرف بازی با گوشی یا چرخ زدن در شبکه های اجتماعی مختلف می‌کند، به مرور خود را از محیط اطراف، خانواده و یا حتی دوستان خود دور و دور تر می کند.

تا حدی که برقراری ارتباط با افراد برای او دشوار خواهد شد. و احتمالا سعی می‌کند که به جای گذراندن وقت با اطرافیان خود، از آن‌ها دور بماند و یا فقط با دوستان اجتماعی اش ارتباط بر قرار کند.

همه این‌ها از دیگر مضرات موبایل و تبلت برای کودکان هستند که می توانند منجر به رشد ناکافی مهارت های اجتماعی در کودکان شود و در نهایت حتی در زندگی آینده نیز برای آن‌ها مشکل ایجاد کند.

حتما بخوانید: تقویت مهارت های اجتماعی کودکان با 15 روش موثر

جمع بندی

در این مجله از ارمغان کودک شما را به طور کامل با مضرات موبایل و تبلت برای کودکان آشنا کردیم. بچه‌ها از طریق گوشی های هوشمند با دنیای مجازی آشنا می شوند و در آن غرق می شوند. خیره شدن به صفحه نمایش برای ساعت ها بر چشم، مغز، ذهن و همچنین طرز تفکر کودکان تأثیر می گذارد.

بی شک تلفن های همراه و سایر ابزارهای تکنولوژیکی از بسیاری جهات برای ما مفید هستند. با این حال محدود کردن استفاده از آن‌ها به دلیل آسیبی که آن‌ها به سلامت ما وارد می کنند الزامی است.

آموزش به کودکان در مورد اثرات گوشی بر سلامتی، به آن‌ها کمک می کند تا نیاز به کاهش استفاده از آنها را درک کنند. عاقلانه است قبل از اینکه آسیب جبران ناپذیری به سلامت فرزندتان وارد شود، عادات بد را به موقع تغییر دهید.

 

جدیدترین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *