مجله کودک

تقویت مهارت های زبانی کودکان با 20 راهکار ساده

نقش والدین در رشد و تقویت مهارت های زبانی کودکان

تقویت مهارت های زبانی کودکان نقش مهمی در موفقیت نهایی کودک دارد. بیشتر کودکان از بدو تولد تا کلاس سوم یاد می گیرند که چگونه گوش کنند، صحبت کنند، بخوانند و بنویسند. همه این‌ها، فعالیت های خوبی برای آشنا کردن کودکان با زبان و گسترش دایره لغات هستند.

 اما برخی دیگر از کودکان خردسال نیز هستند که به اندازه کافی درگیر گفتگوهای معنادار با بزرگسالان نیستند. آنها با واژگان کمتری نسبت به گذشته وارد مدرسه می شوند. در نتیجه ممکن است به راحتی با برخی از جنبه های مدرسه و حتی بعداً در زندگی دچار مشکل شوند.

بیشتر بچه ها زبان را به طور طبیعی درک می کنند، اما نحوه واکنش اطرافیان می تواند در سرعت رشد مهارت های گفتاری آنها تفاوت زیادی ایجاد کند. گریه کردن، اشاره کردن، لبخند زدن و تماس چشمی همگی راه هایی هستند که کودکان خردسال با دیگران ارتباط برقرار می کنند. مهم است که از این نوع ارتباطات استفاده کنید.

این کار به کودک شما نشان می دهد که برقراری ارتباط موثر است و آنها را تشویق می کند تا راه های جدیدی برای انجام آن ایجاد کنند. در ادامه با ارمغان کودک همراه باشید تا به بررسی 20 راهکار ساده برای تقویت مهارت های زبانی کودکان بپردازیم.

فهرست مطالب

مهارت زبانی کودکان چیست؟

به طورکلی مهارت های زبانی مهارت های ارتباطی هستند که به شما کمک می کنند تا ایده های خود را با وضوح و دقت منتقل کنید. نه تنها خوب صحبت کردن را یاد می گیرید بلکه با دقت گوش می دهید. واضح  و مختصر نوشتن نیز مهارت دیگری است که در یک محیط حرفه ای بسیار مهم تلقی می شود. راه دیگر برای توصیف زبان بر اساس چهار مهارت اصلی زبان است: گوش دادن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن.

مهارت های زبانی در مورد کودکانی است که قوانین کنار هم قرار دادن کلمات را به گونه ای یاد می گیرند که افکار و احساسات آنها را بیان کند و معنای کلمه نوشتاری و گفتاری را درک کند. رشد زبان با صداها و حرکات و سپس کلمات و جملات شروع می شود. شما می توانید با صحبت زیاد با فرزندتان و پاسخ دادن و برقراری ارتباط، خواندن کتاب، قصه گویی و … به تقویت مهارت های زبانی کودکان کمک کنید.

مهارت زبانی کودکان چیست؟

نقش والدین در رشد و تقویت مهارت های زبانی کودکان

والدین می توانند نقش بسیار مهمی در تقویت مهارت های زبانی کودکان خود داشته باشند  و این از بدو تولد شروع می شود. رشد زبان در سه سال اول زندگی کودک بسیار عمیق است. این زمان بسیار مهمی است که کودکان را تا حد امکان در معرض کلمات و کتاب قرار دهید. واژگانی که در این سال های اولیه آموخته شده است، پایه و اساس مورد نیاز برای توسعه زبان را فراهم می کند.

همانطور که همه والدین می دانند، کلمات تنها راه برقراری ارتباط نیستند. کودکان خردسال اشاره می کنند، تماس چشمی برقرار می کنند و از زبان بدن برای دادن پیام به ما استفاده می کنند. شناخت، تشویق، و تقویت مثبت این پیش سازهای زبان، زمینه را برای تولید گفتار و زبان آینده فراهم می کند. اما حتی قبل از اینکه بچه‌ها بفهمند چگونه به چیزی که می‌خواهند اشاره کنند، به روش‌های دیگری با ما ارتباط برقرار می‌کنند.

در اوایل، زمانی که نوزادان به دلیل گرسنگی یا ناراحتی گریه می کنند، ممکن است به سادگی به احساس خود واکنش نشان دهند. اما وقتی والدین گریه ها و صداهای آنها را تفسیر می کنند و به آنها پاسخ می دهند، نوزادان متوجه رابطه متقابل بین صدا و برآوردن نیازهای خود می شوند. . این آنها را تشویق می کند تا عمداً نیازهای خود را از طریق چیزهایی مانند اشاره کردن و زبان بدن و ایجاد صداهای بیشتر شروع کنند.

برخی از والدین ممکن است با چالش های بزرگتری در تقویت رشد زبانی فرزندشان نسبت به دیگران مواجه شوند. وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانواده ها نیز می‌تواند بر رشد زبان تأثیر بگذارد. گاهی اوقات سوالی که برای مادران و پدران پیش می آید این است که چطور میتوانند به تقویت مهارت های زبانی کودکان و رشد گفتاری آن ها کمک کنند؟ خبر خوب این است که راهکار های ساده‌ و از همه مهم تر رایگان وجو دارد که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد.

نقش والدین در رشد و تقویت مهارت های زبانی کودکان

تقویت مهارت های زبانی کودکان در هشت سال اول

قبل از اینکه به راهکارهایی برای تقویت مهارت های زبانی کودکان بپردازیم، در اینجا به چند مورد از موارد مهمی که فرزند شما ممکن است در رشد زبان بین سه ماهگی تا هشت سالگی به دست آورد اشاره کرده‌ایم.

رشد مهارت گفتاری کودکان در 3 تا 12 ماهگی

در سه ماهگی، کودک شما به لبخند می زند و شروع به بازی با صداها می کند و با حرکاتی مانند تکان دادن و اشاره کردن ارتباط برقرار می کند. در حدود 4-6 ماهگی، کودک احتمالا شروع به غر زدن می کند. او ابتدا صداهای تک هجایی مانند “با” را می سازد. اولین کلمات با معنی اغلب در حدود 12 ماهگی یا بیشتر شروع می شوند.

‌رشد مهارت گفتاری کودکان در 12 تا 18 ماهگی

در این سن، کودکان اغلب اولین کلمات خود را با معنی بیان می کنند. به عنوان مثال، وقتی می گوید “دادا”، احتمالا دارد بابا را صدا می کند. در چند ماه آینده، دایره واژگان کودک شما رشد خواهد کرد. او می تواند بیش از آنچه که می تواند بگوید بفهمد. آنها همچنین می توانند دستورالعمل های ساده ای مانند “بنشین” را دنبال کنند.

‌رشد مهارت گفتاری کودکان در 18 ماه تا 2 سال

اکثر بچه ها شروع به ترکیب دو کلمه در جملات کوتاه می کنند. کودک شما بیشتر حرف هایتان را می فهمد و شما می توانید بیشتر آنچه را که فرزندتان به شما می گوید درک کنید. افراد نا آشنا نیز تقریباً نیمی از صحبت های او را درک خواهند کرد. اگر کودک شما تا حدود 18 ماهگی کلماتی را بیان نمی کند، با پزشک عمومی یا پرستار بهداشت کودک و خانواده یا یک متخصص بهداشت صحبت کنید.

‌رشد مهارت گفتاری کودکان در 2 تا 3 سال

فرزند شما به احتمال زیاد در جملات 3-4 کلمه ای صحبت می کند و در گفتن صحیح کلمات بهتر می شود. او ممکن است همزمان بازی کند و صحبت کند. زمانی که فرزندتان سه ساله شود، غریبه ها احتمالاً می توانند حدود سه چهارم حرف های او را بفهمند.

‌ رشد مهارت گفتاری کودکان در 3 تا 5 سال

می توانید منتظر مکالمات طولانی تر و پیچیده تر در مورد افکار و احساسات فرزندتان باشید. همچنین ممکن است فرزند شما در مورد چیزها، افراد و مکان هایی که در مقابل او نیست سوالاتی بپرسد. به عنوان مثال بپرسد: “آیا در خانه مادربزرگ هم باران می بارد؟” احتمالاً فرزند شما نیز می‌خواهد در مورد طیف وسیعی از موضوعات صحبت کند و دایره لغات او همچنان در حال رشد است. کودک شما ممکن است درک گرامر اولیه را نشان دهد و شروع به استفاده از جملاتی با کلماتی مانند “زیرا”، “اگر”، “پس” یا “وقتی” کند. می توانید منتظر داستان های سرگرم کننده آن‌ها نیز باشید.

رشد مهارت گفتاری کودکان در 5 تا 8 سال

در سال های اولیه مدرسه، فرزند شما کلمات بیشتری را یاد می گیرد و شروع به درک نحوه کار صداهای درون زبان می کند. او همچنین به قصه گوی بهتری تبدیل می شود، زیرا یاد می گیرد کلمات را به روش های مختلف کنار هم قرار دهد و انواع مختلف جملات را بسازد. این مهارت ها همچنین به کودک شما اجازه می دهد تا ایده ها و نظرات خود را به اشتراک بگذارد. تا هشت سالگی، کودک شما می‌تواند مکالماتی شبیه بزرگسالان داشته باشد.

تقویت مهارت های زبانی کودکان در هشت سال اول

تقویت مهارت های زبانی کودکان با 20 روش موثر

وقتی با بچه ها روی مهارت های زبانی کار می کنید، هدف شما همیشه باید این باشد که به آن‌ها کمک کنید تا به سطح بعدی پیچیدگی برسند، نه بیشتر و نه کمتر. به عنوان مثال، اگر کودک شما در یک یا دو کلمه پشت سر هم ارتباط برقرار می کند، هدف شما باید مدل سازی و استفاده از جملات سه و چهار کلمه ای باشد. اما مطمئن شوید که از راهنمایی های فرزندتان پیروی می کنید تا او همچنان درگیر و توانمند باشد تا کلمات جدید را امتحان کند و به روش های جدید ارتباط برقرار کند.

به یاد داشته باشید، زبان چیزی است که بچه ها به طور طبیعی به دست می آورند. بنابراین ما می خواهیم آنچه را که به آن علاقه دارند تماشا کنیم، نحوه برقراری ارتباط آن‌ها را مشاهده کنیم، به آنها گوش دهیم و کمک کنیم تا به سطح بعدی مهارت های زبانی برسند. در ادامه چند استراتژی وجود دارد که می توانید برای تقویت مهارت های زبانی کودکان خود از آن‌ها استفاده کنید.

1- با کودک خود صحبت کنید

کودکان هر روز صداهای بی شماری را در یک فضای باز، هنگام پخش موسیقی، تماشای تلویزیون و … می شنوند. وظیفه ما این است که کودک را در گفتگوی معنادار مشارکت دهیم تا بتواند صحبت کند و پاسخ خود را از ما بگیرد و یا بالعکس.

با کودکان خردسال می‌توانید درباره لباس‌هایی که می‌پوشند، غذاهایی که می‌خورند یا کاری که انجام می‌دهند صحبت کنید. نگه داشتن بحث در ارتباط با آن‌ها، گفتگو را معنادارتر می کند و بیشتر مورد علاقه آنهاست. مکالمه، پرسیدن سؤال و حتی مرور کارهایی که انجام داده‌اید همگی به تقویت مهارت های زبانی کودکان کمک می‌کند.

همانطور که کودک شما شروع به صدا زدن، غرغر کردن، تکان دادن و اشاره کردن می کند، می توانید به تلاش های فرزندتان برای برقراری ارتباط پاسخ دهید. به عنوان مثال، اگر کودک شما غرغر می کند، می توانید او را بغل کنید. یا اگر به یک اسباب‌بازی اشاره می‌کند، از او بپرسید: «اون اسباب بازی رو می‌خوای؟»

پس سعی کنید از بدو تولد با فرزندتان صحبت کنید. نکته کلیدی استفاده از کلمات مختلف در زمینه های مختلف است. به عنوان مثال، می توانید با کودک خود در مورد یک توپ قرمز و یا در مورد پوست کندن یک پرتقال صحبت کنید. این به کودک شما کمک می کند تا معنی کلمات و نحوه عملکرد کلمات را بیاموزد. وقتی صحبتتان تمام شد، مکث کنید و به کودک خود فرصت دهید تا پاسخ دهد.

مطلب پیشنهادی: گسترش دایره لغات کودکان با 11 روش ساده

تقویت و رشد مهارت گفتاری و کلامی کودک با کودک خود صحبت کنید

2- با فرزندتان کتاب بخوانید

خواندن روزانه کتاب برای فرزندتان یک امر ضروری است و به کودکان کمک می کند تا با یادگیری کلمات جدید، ریتم و ساختار زبان را توسعه دهند. اگر کودکان نمی توانند یک مورد واقعی را تجربه کنند، دیدن تصویر آن و صحبت کردن در مورد آن بهترین گزینه است.

خواندن کتاب در مورد موضوعات مختلف به کودک شما اجازه می دهد کلماتی را که در جا های مختلف استفاده می شود بشنود. پیوند دادن آنچه در کتاب است با اتفاقاتی که در زندگی فرزندتان می‌افتد، راه خوبی برای صحبت کردن فرزندتان است. برای مثال، می‌توانید بگویید: «ما امروز میخوایم بریم پارک، درست مثل پسری که توی این کتابه. تو وقتی رفتی پارک دوست داری چه بازی کنی؟»

 همچنین می‌توانید با گپ زدن درباره تصاویر جالبی که در کتاب‌ها جود دارد، آن ها را به صحبت کردن تشویق کنید. وقتی با صدای بلند با فرزندتان کتاب می خوانید، می توانید هنگام گفتن کلمات به آن‌ها اشاره کنید. این کار در تقویت مهارت های زبانی کودکان موثر است و پیوند بین کلمات گفتاری و نوشتاری را نشان می دهد.

در حین خواندن از فرزندتان بخواهید که به شما بگوید کدام شخصیت را بیشتر دوست دارد و چرا؟ اگر یکی از شخصیت ها بود چه احساسی داشت؟ برای حل مشکل چه می‌کرد؟ و یا این داستان چه احساسی در او ایجاد می‌کند؟

بعلاوه می‌توانید همراه کودک شعر، آهنگ و سرود بخوانید. از معلم فرزندتان نام شعر ها و آهنگ هایی که یاد گرفته و از آنها لذت می برد را بپرسید و او را هنگام خواندن همراهی کنید.

مطلب مرتبط: آموزش حروف الفبا فارسی به کودکان با چند روش ساده و موثر

3- برای کودک داستان تعریف کنید

قصه گویی یک فعالیت خانوادگی عالی است. داستان‌ها می‌توانند به کودک شما کمک کنند تا قبل از انجام یک فعالیت، با آن آشنا شوند. مثلا اگر قصد دارید به دندانپزشکی بروید، خواندن کتابی در مورد شخصی که به دندانپزشک مراجعه می کند و صحبت در مورد دندان ها و مسواک زدن می‌تواند به آمادگی کودک شما کمک کند. این کار نه تنها فرصت‌های بیشتری برای یادگیری فراهم می‌کند، بلکه می‌تواند به کاهش اضطراب در مورد پزشکان، دندانپزشکان و … نیز کمک کند.

قبل از خواب برای فرزندتان داستان بگویید و از او نیز بخواهید برای شما داستانی تعریف کند. یا درحین نمایش عکس های خانوادگی، در مورد اینکه چه کسانی در عکس هستند، چه می کنند و کجا بودند صحبت کنید. از دوران کودکی خود داستان بگویید. تصاویری از خود در سن فرزندتان نشان دهید و در مورد داستان هایی که دوست داشتید، بازی هایی که انجام می دادید صحبت کنید. و آن ها را تشویق کنید تا نظرات خود را با شما به اشتراک بگذارد.

تقویت زمان آموزی کودکان برای کودک داستان تعریف کنید

4- همه چیز را نام ببرید

اگر میخواید به تقویت مهارت های زبانی کودکان خود کمک کنید، از به کار بردن عامیانه یا ضمایر خودداری کنید. حتی اگر کودک شما صحبت نمی کند، ممکن است بیشتر از آنچه شما انتظار دارید بفهمد. نامگذاری صحیح اشیا به جای استفاده از ضمایر مبهم می تواند به آنها کمک کند تا موارد موجود در محیط خود را شناسایی کنند، حتی اگر به تنهایی نتوانند آنها را با موفقیت تلفظ کنند.

مثلا به جای گفتن «لطفاً اون رو واسم بیار اینجا» بگویید:  «لطفاً کتاب رو واسم بیار اینجا». پس همه اشیاء موجود در محیط فرزندتان را به روش های معنی دار نام ببرید. تا جایی که امکان دارد با جملات کامل صحبت کنید.

از آنجایی که فرزندتان بر کلمات و نام‌های چیزهای اطراف خود تسلط دارد، می‌توانید بعدا جزییئات  بیشتری را اضافه کنید. مثلا «کتاب» می‌تواند به «کتاب آبی» و بعداً به «کتاب آبی بزرگ» تبدیل شود و دایره واژگان و توانایی کودک شما برای توصیف موارد را گسترش دهد.

5- بازی فکری انجام دهید

بازی های فکری متنوع زیادی وجود دارد که انجام آن ها کودک را با کلمات و مفهوم های جدید آشنا کرده و در نتیجه باعث رشد زبان آموزی می شود. درباره فواید بازی فکری برای کودکان بیشتر بدانید.

 برای مثال بازی با توپ های رنگی می‌تواند به یادگیری کودک در رنگ ها کمک کند. یا مثلا بازی با اشکال چوبی برای آشنایی کودک با نام اشکال هندسی مناسب است. انواع لگو و بلوک ها نیز برای آشنایی با کلماتی مثل زیر، رو، بالا، پایین مناسب هستند. و یا حتی بازی های کارتی و الفبایی که همه و همه در رشد زبانی کودک شما بسیار مفید خواهند بود. فقط دقت کنید که بازی های فکری را با توجه به سن کودک خود خریداری کنید. مطلب پیشنهادی: خرید اسباب بازی های مناسب برای کودکان زیر 3 سال

در ادامه میتوانید با بازی فکری مناسب برای تقویت مهارت زبانی کودکان بیشتر آشنا شوید.

ساختنی اژدها دکول مدل 3120

قیمت اصلی 1,670,000 تومان بود.قیمت فعلی 1,503,000 تومان است.

6- اطلاعات جدیدی به کودک بدهید

به اشتراک گذاشتن اطلاعات با فرزندتان اساس آموزش است. هنگام تعامل با فرزندتان، سعی کنید 3 چیز دیگر را به مکالمه اضافه کنید. به عنوان مثال، اگر فرزند شما یک زرافه اسباب بازی برای شما می آورد. به او بگویید: « من زرافه‌ی تو رو می بینم. اون گردن درازی داره و از برگ درختان بلند غذا می‌خوره». به اشتراک گذاشتن اطلاعات با فرزندتان به این روش، درک کودک شما از جهان را افزایش می دهد و تجربه یادگیری را نیز گسترش می دهد.

7- با کودک صحبت موازی کنید

صحبت های موازی نیز راه خوبی برای به اشتراک گذاشتن زبان با کودک در طول بازی است.  مثلا وقتی آن ها در حال بازی هستند به آن ها بگویید: «می بینم که توپ های قرمز را از توپ های آبی جدا کردی». با این کار به او کمک میکنید تا کلمات را با اعمال مرتبط کند.

همچنین میتوانید درباره کارهایی که در حال انجام ان هستید با کودک خود صحبت کنید. مثلاً بگویید: « الان میخوایم بریم بیرون و من میخوام لباستو عوض کنم». این عبارت به فرزند شما توضیح می دهد که در حال حاضر چه اتفاقی دارد می افتد. علاوه بر آن در تقویت مهارت های زبانی کودکان نیز موثر است.

رشد کلامی کودکان

8- بازی کلامی کنید

بازی کلامی یک راه سرگرم کننده برای آشنا کردن کودک شما با زبان است. مثلا هنگام تعویض پوشک یا کمک به کودک در دستشویی، قافیه های بامزه‌ای با کلمات بسازید. سعی کنید برای بازی ریتمیک با کلمات، هنگام انجام کار های مختلف مثل بازی کردن، غذا خوردن یا حمام کردن آهنگ بخوانید.

9- به تلفظ صحیح کودک کمک کنید

کودکان خردسال اغلب اشتباه می کنند. به جای اینکه از آن‌ها بخواهید کلمات را به درستی تکرار کنند، نشان دهید که درک می کنید. سپس کلمه یا جمله را دوباره و به درستی برای فرزندتان بگویید. مثلا اگر او می‌گوید: «اشباب بازی» به او نگاه کنید و بگویید «آره! اسباب بازی» یا مثلا اگر کودک شما به آب پرتقالی که می خواهد بنوشد اشاره می کند به او بگویید «آب پرتغال! آب پرتغال می‌خوای؟»

10- حرف هایتان را تکرار کنید

گاهی خوب است هنگام حرف زدن با کودک، همان حرف را دوباره تکرار کنیم. اما نه بیش از حد که دل کودک را بزند و یا او را خسته کند. نوزادان و کودکان نوپا نیاز دارند که کلمات و جملات را بارها بشنوند تا آنها را بفهمند و کلمات جدید یاد بگیرند. این یک جنبه کلیدی برای تقویت مهارت های زبانی کودکان است.

بهبود مهارت های زبانی کودک

11- صحبت های منفی را حذف کنید

 سعی کنید جملاتی مانند “اینجا جایی که ماشین بتونه بره نیست” یا هنگام نقاشی “آسمان که صورتی نیست” را به کودکان نگویید. همه ما به عبارت های مثبت بیشتر پاسخ بهتری می دهیم.  به یاد داشته باشید که هدف ما این است که کودکان را برای برقراری ارتباط و اعتبار بخشیدن به آن تلاش‌ها تشویق کنیم و به رشد زبانی آن ها نیز کمک کنیم.

12- به فرزندتان ساده اما کامل پاسخ دهید

کودکان به طور طبیعی کنجکاو هستند و سعی می کنند محیط خود را درک کنند. اگر با آن ها در ارتباط هستید، حتما برایتان زیاد پیش آمده است که در موقعیت های مختلف از شما بپرسند «چرا؟».

 وقتی برای آن ها سوالی پیش آمد، تا حد امکان به آنها ساده و در عین حال کامل پاسخ دهید. این کار به تقویت مهارت های زبانی کودکان کمک میکند. علاوه بر این، زمانی که کودکان در حال انجام کاری هستند، از آنها سوال بپرسید. به عنوان مثال، اگر فرزند شما در حال ساختن یک برج با لگو است، از او بپرسید «‌چرا برج سقوط کرد؟» یا می‌توانید از آن‌ها بپرسید «این لگو چه رنگیه؟»

در مورد فواید خرید بازی های ساخت و ساز برای کودکان بیشتر بدانید.

تقویت مهارت گفتاری کودکان

13- به آنها فرصت فکر کردن بدهید

کودکان نسبت به بزرگسالان به زمان بیشتری نیاز دارند تا به آنچه شنیده‌اند فکر کنند و تصمیم بگیرند چه پاسخی بدهند. سعی کنید جملات خود را ساده و کوتاه بیان کنید و به آنها زمان بدهید تا پاسخ دهند و در حالی که منتظر هستید به آنها نگاه کنید. خاموش کردن موسیقی، رادیو یا تلویزیون به کودکان کمک می کند تا روی کلمات شما تمرکز بیشتری کنند. در مورد راه های تقویت تمرکز کودکان بیشتر بدانید.

14- در مورد احساسات کودک صحبت کنید

صحبت در مورد احساسات برای رشد عاطفی و اجتماعی سالم ضروری است. وقتی احساسی را که فرزندتان تجربه می‌کند شناسایی می‌کنید، دایره واژگان عاطفی او را افزایش می‌دهید، به او کمک می‌کنید تا احساساتش را درک و شناسایی کند. برای مثال، اگر فرزندتان گریه می‌کند و دوست ندارد پدرش از خانه بیرون برود، می‌توانید بگویید: «عزیزم، میدونم که از رفتن بابا ناراحت میشی. بیا ما با هم بازی کنیم، آهنگ بخوانیم و توی حیاط بازی کنیم تا بابا وقتی کارش تموم شد بر‌گرده».

یا مثلا وقتی بعد از مدرسه به کودک خود سلام می کنید، به حال روحی او توجه کنید. مثلا بگویید: «چی شده که لبخند میزنی و خوشحالی؟» یا «چرا اخم کری؟ اگه چیزی ناراحتت کرده به من بگو». این نوع از تعاملات اولین گام برای آشنا کردن کودک شما با شناسایی احساسات است.

مطلب پیشنهادی: ۱۵ راه برای تقویت مهارت های اجتماعی کودکان

15- رفتار خوب کودک را تحسین کنید

به جای گفتن “کار خوبی کردی”، سعی کنید دلیل تحسین کودکان را به طور کامل به آن ها توضیح دهید و رفتار خوب آن‌ها را بیش از پیش تقویت کنید. می‌توانید بگویید: «آفرین که همه اسباب بازی ها رو سر جاش گذاشتی». «خیلی خوبه که خودت به من گفتی آب می‌خوای». این کار به ایجاد احساسات مثبت در ارتباط کمک می کند و آنها را تشویق می کند تا به تلاش و افزودن کلمات جدید ادامه دهند.

16- از فرزندتان پیروی کنید

اگر متوجه شدید که کودک شما به تصویر خاصی در کتاب علاقه مند است، به صحبت کردن در مورد آن ادامه دهید. یا اگر به نظر می رسد او مجذوب یک قایق شده است، قایق های بیشتری را به او نشان دهید و در مورد آن‌ها نیز صحبت کنید. حرف های او را تکرار کنید، سوال بپرسید و با او تعامل کنید.

17- کودک را به مکان‌های مختلف ببرید

فرزندتان را همه جا ببرید و با محیط های مختلف آشنا کنید. مثلا با هم به خرید مواد غذایی بروید و در مورد میوه ها و سبزیجات و رنگ و مزه آنها صحبت کنید. یا مثلا او را به ساحل ببرید و در مورد صدف ها، ماسه و آب صحبت کنید. یا آن‌ها را به خارج از منزل ببرید تا با همسایگان و دوستان بازی کنند.

از بزرگسالان گرفته تا سایر کودکان، هر چه فرزند شما شانس بیشتری برای معاشرت و برقراری ارتباط با دیگران داشته باشد، فرصت های بیشتری نیز برای تمرین مهارت های زبانی مهم خواهد داشت. لازم نیست راه دور بروید. چون حتی رفتن به فروشگاه‌های محله‌تان نیز متواند به تقویت مهارت های زبانی کودکان کمک کند.

18- با هم خوش بگذرانید

همراه با کودک خود آواز بخوانید، سروصدا ایجاد کنید و با قیافه خود شکلک های بامزه در بیاورید. خجالت نکشید، کمی احمق بودن به جلب توجه کودکان کمک می کند و باعث خنده آن‌ها می شود و می تواند رشد زبان را تقویت کند.

19- با کودک خود عکس بگیرید

از خود و فرزندتان در حال انجام فعالیت های مختلف عکس بگیرید. بعد تصاویر را به کودک خود نشان دهید و در مورد آن‌ها صحبت کنید . این کار به او کمک می‌کند تا یاد بگیرد در مورد چیزهایی که در گذشته اتفاق افتاده است ارتباط برقرار کرده و صحبت کند.

تقویت مهارت کلامی کودکان

20- همراه با کودک خود آشپزی کنید

کودک خود را برای به دست آوردن تجربه و مهارت هایی مانند اندازه گیری مواد، الک کردن، مخلوط کردن و سپس تمیز کردن آشپزخانه همراهی کنید. این کار یک فرصت عالی برای معرفی کلمات مرتبط است. مثل: قاشق غذاخوری، نصف فنجان، هم زدن، مخلوط کردن، مایع، جامد، حل کردن، بالا آمدن، پختن و … که همگی در تقویت مهارت های زبانی کودکان موثر اند.

جمع بندی

در این مجله با رشد گفتاری و نیز روش هایی برای تقویت مهارت های زبانی کودکان آشنا شدیم. همانطور که اشاره کردیم، والدین با راهکارهایی زیادی از جمله صحبت کردن، خواندن کتاب با کودک، تعریف کردن داستان و … میتوانند نقش بسیار مهمی در تقویت رشد کلامی کودکان داشته باشند.

شما از چه روش هایی برای بهبود مهارت گفتاری کودک خود استفاده میکنید؟ به نظر شما این راهکار ها چقدر میتوانند برای تقویت مهارت های زبانی کودکان مفید باشند؟

جدیدترین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *