مجله کودک

تقویت تمرکز کودکان با 10 روش موثر و ساده 📝🧠

راهکار هایی برای تقویت تمرکز کودکان

تقویت تمرکز کودکان برای بسیاری از خانواد ها مهم است و تا حد زیادی به آموزش ها و کمک های والدین بستگی دارد. اگر بچه ها را بشناسید، می دانید که چقدر زود و با چیز های خیلی کوچک و جزئی حواسشان پرت میشود. 

بچه‌ها معمولاً برای توجه کردن تلاش می‌کنند، اما وقتی کاری به آنها محول می‌شود که از نظر آن‌ها چالش‌برانگیز یا سخت است، احتمالاً قبل از اینکه واقعاً تلاش کنند تسلیم شوند.

کودکان برای بهبود تمرکز به کمک شما نیاز دارند. در واقع در طبیعت کودک این نیست که بنشیند و روی یک ایده، پروژه یا مفهوم تمرکز کند. اما گاهی اوقات کودکان به چند دقیقه اضافی برای نشستن و صرف وقت برای یادگیری، گوش دادن یا خواندن نیاز دارند. با کمک از بزرگسالان در زندگی خود، کودکان می توانند توانایی خود را برای تمرکز بهبود بخشند.

اگر متوجه شدید که کودک شما به طور منظم در حین انجام کار ها و وظایف چالش برانگیز تمرکز خود را از دست می دهد، با ارمغان کودک همراه باشید تا به بررسی روش هایی موثر برای تقویت تمرکز کودکان بپردازیم.

فهرست مطالب

10 روش برای تقویت تمرکز کودکان

روش های زیادی برای تقویت تمرکز کودکان وجود دارد که با انجام آن ها قدرت تمرکز کودک شما کاملا بهبود پیدا می‌کند. آموزش و همکاری والدین در خانه می‌توانند تأثیر بسیار زیادی در افزایش تمرکز کودک داشته باشد.

کودکان ممکن است در طول روز وقت خود را در یک مکان شلوغ مثل یک کلاس با 30 کودک بگذرانند که در آن توجه فردی کم است. پس حواستان باشد که فرزند شما احتمالاً در خانه و یا در زمان انجام تکالیف خود، بیشتر از تمام روز به توجه شما نیاز دارد. در ادامه برخی از جنبه های زندگی فرزند شما که بر توانایی او در تمرکز تأثیر می گذارد آورده شده است.

1- تغذیه سالم و آب کافی

یک رژیم غذایی متعادل علاوه بر سلامتی، به حفظ تمرکز کودک نیز کمک می‌کند. یعنی اگر کودک شما گرسنه باشد، ممکن است اصلا نتواند درست فکر کند. خوردن غلات جو دوسر مانند فرنی که انرژی خود را به آرامی آزاد می کنند می‌تواند یک انتخاب عالی برای صبحانه کودک باشد.

غذاهای سرشار از فیبر و غلات کامل مانند بروکلی، سیب، میوه های خشک و بلغور جو دوسر را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید و به تقویت تمرکز کودک خود کمک کنید. برعکس این موضوع نیز در مورد غلات قندی مثل پفک صدق می‌کند که باعث تنبلی و مشکل در تمرکز میشود و باید آن‌ها را کنار بگذارید.

از طرفی آب برای مغز بسیار مهم است و کم آبی تاثیر آشکاری بر تمرکز دارد. نوشیدن آب چیزی است که ما بیشتر در فصل تابستان به آن توجه می‌کنیم. اما واقعاً ارزش دارد که مطمئن شوید کودک شما حتی در فصل زمستان نیز هیدراته باشد.

تغذیه سالم برای تقویت تمرکز کودکان

2- ورزش و فعالیت بدنی

چندین مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که ورزش و فعالیت بدنی برای تقویت تمرکز کودکان مفید است. بر اساس این مطالعات، پیاده‌روی به سمت مدرسه، بجای استفاده از وسایل نقلیه، علاوه بر فواید آشکار آن بر سلامتی، تمرکز را نیز بهبود می‌بخشد و اثر آن در تمام طول صبح ادامه دارد.

بازی با کودکان به مدت 15 دقیقه در طول یک تکلیف طولانی یا قبل از انجام یک کار چالش برانگیز، می تواند به کودک قدرت دهد تا بیشتر درگیر شود. خلاص شدن از شر انرژی اضافی به کودکان این امکان را می دهد که در زمان مطالعه، خواندن و یادگیری تمرکز کنند.

در مورد اهمیت ورزش برای کودکان بیشتر بدانید.

ورزش کودک

3- داشتن یک خواب خوب شبانه

یک پیروزی آسان در نبرد تمرکز، خواب کافی است. مثلا برای یک کودک 5 تا 11 ساله، 10 تا 12 ساعت خواب در شب لازم است. کم خوابی قدرت تمرکز را به شدت کاهش می‌دهد.

کودکان به طور طبیعی موجوداتی پرانرژی و کنجکاو هستند. خواب به مغز این امکان را می دهد که سمومی را که در بیداری جمع می شوند تخلیه کند. داشتن یک خواب خوب شبانه برای تقویت تمرکز کودکان ضروری است و به آن ها کمک می‌کند که در طول روز بر روی کارهای خود تمرکز کنند.

مطلب پیشنهادی: تقویت هوش کودکان با 14 روش موثر

خواب کافی کودک برای تقویت تمرکز

4- تقسیم‌ بندی زمان انجام کار‌ها

تقسیم‌ بندی زمان انجام کار‌ها یک روش عالی برای تقویت تمرکز کودکان است. بچه‌ها قدرت درک زمان‌بندی را مانند بزرگسالان ندارند. بنابراین اگر به یک کودک پنج ساله بگویید، پانزده دقیقه برای انجام یک کار فرصت دارید، آن کودک پنج ساله نمی تواند گذشت زمان را ردیابی کند. پس با تقسیم وظایف به بخش های کوچکتر به بچه ها کمک کنید. این باعث می شود بچه ها انگیزه لازم را برای حرکت به سمت هدف نهایی حفظ کنند.

به عنوان مثال، اگر می خواهید فرزندتان ده صفحه از یک کتاب را بخواند، خواندن را به بخش های دو صفحه ای تقسیم کنید. سپس، قبل از ادامه دادن به دو صفحه بعدی، درباره آن دو صفحه با فرزندتان حرف بزنید.

یا مثلا اگر به فرزندتان می گویید بیست دقیقه تا زمان خواب باقی مانده است، بهتر است دوباره در ده دقیقه به او بگویید. این نه تنها کودک شما را برای زمان خواب آماده می کند، بلکه به او کمک می کند تا مهارت درونی احساس گذر زمان را توسعه دهد.

مطلب پیشنهادی:  تقویت مهارت های زبانی کودکان با ۲۰ راهکار ساده

تقسیم بندی زمان انجام کار ها برای کودکان

5- انجام بازی های فکری

انجام بازی های فکری که نیاز به تمرکز، برنامه ریزی و استفاده از حافظه دارند، علاوه بر سرگرم کردن، می‌توانند به تقویت تمرکز کودکان نیز کمک کنند. بطور کلی بازی فکری برای کوچولوهای شما بسیار مفید است. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم به مقاله فواید بازی فکری برای کودکان چیست؟ سر بزنید.

تعداد زیادی از این بازی ها وجود دارد که می توانید آنها را در فروشگاه های اسباب بازی برای کودکان خود پیدا کنید. در انتخاب بازی فکری برای کودکان دقت داشته باشید. سعی کنید یک بازی را خریداری کنید که متناسب با سن آن ها بوده و بیش از حد پیچیده نباشند.

مطلب پیشنهادی: خرید اسباب بازی های مناسب برای کودکان زیر 3 سال

6- کاهش عوامل حواس پرتی

حواس پرتی دشمن تمرکز است. کاهش حواس پرتی در کمک به تقویت تمرکز کودکان کلیدی است. وقتی هیچ حواس‌پرتی وجود نداشته باشد، آن‌ها می‌توانند دست به کار شوند. برای بچه‌های کوچک‌تر، میز آشپزخانه مکان ایده‌آلی برای انجام تکالیف است. زیرا احتمالاً برای کمک در کنار شما خواهند بود.

اما باید به خاطر داشت که وجود تلویزیون، رادیو و حتی تلفن در محیط اطراف می‌تواند خیلی راحت حواس‌ کودک را پرت کند. بنابراین بهتر است وقتی کودک شما بزرگتر شد، یک میز در اتاق خواب او در نظر بگیرید و در زمان انجام تکالیف، از وسایلی که مانع تمرکز فرزندتان می‌شود استفاده نکنید. همچنین، سعی کنید از آنها بخواهید یک زمان هدف برای تکمیل کار تعیین کنند. این می تواند به آنها کمک کند تا بیشتر تمرکز کنند.

کاهش عوامل حواس پرتی کودکان

7- حذف حواس پرتی بصری

وقتی کودک با یک کار دشوار دست و پنجه نرم می کند، به هم ریختگی در کلاس درس یا روی میز می تواند نگه داشتن تمرکز او را در جایی که باید باشد غیرممکن می کند. پس به هم ریختگی های غیر ضروری و تجربیات بصری را از فضای کار حذف کنید. این امر بهانه های کمتری را برای عدم تمرکز بر روی کار مورد نظر به کودک می دهد.

حذف حواس پرتی بصری کودکان

8- داشتن یک برنامه روزانه

یکی از بهترین راه‌ها برای تقویت تمرکز کودکان، داشتن یک برنامه روزانه است. وقتی بچه‌ها یک روتین دارند، زمان زیادی را صرف فکر کردن در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهند و چه چیزی در آینده به سراغشان می‌آیند، نمی‌کنند.

این باعث آزاد شدن تفکر آنها می شود و ذهنشان را برای یادگیری یک مهارت جدید، تمرکز روی تکالیف یا خلق یک شاهکار هنری به کار می گیرند.  همچنین با داشتن یک برنامه مشخص برای کارهای روزمره خود، مدیریت زمان را نیز یاد می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: آموزش مدیریت زمان به کودکان

داشتن یک برنامه روزانه برای کودک

9- تفریح و خوش گذراندن بچه ها

به یاد داشته باشید که هر دقیقه از روز نیازی به برنامه ریزی ندارد. بچه ها به تفریح ​​نیاز دارند. اجازه دادن به بچه‌ها برای انجام کارها و بازی های متناسب با سنشان، به آن‌ها اجازه می‌دهد برای مدتی تمرکز خود را خاموش کنند، به مغزشان اجازه می‌دهد تا شارژ شود و در صورت نیاز، آماده تمرکز مجدد باشد. انجام این کار در دراز مدت، یک سرمایه گذاری عالی در زمان آنهاست.

مطلب پیشنهادی: ۱۵ راه برای تقویت مهارت های اجتماعی کودکان

تفریح و خوش گذرانی کودکان برای بهبود تمرکز

10- توجه به آرامش و احساسات کودک

چه بزرگسال و چه کودک، همه ما موجوداتی احساسی هستیم و اغلب از اینکه تحت تأثیر احساسات خود قرار بگیریم کاملاً بی اطلاع هستیم. نگرانی و استرس  از مواردی است که مانع تمرکز کردن می‌شود.

بنابراین اگر حس کردید فرزندتان نگران چیزی است یا استرس دارد، زمان مناسبی را پیدا کنید تا با او صحبت کنید. ممکن است موضوع بسیار پیش پا افتاده باشد و به راحتی حل شود. اما اگر مداوم است و یا مثلا در مدرسه اتفاق افتاده است، صحبت با معلم می‌تواند نتیج مثبتی داشته باشد.

استراحت و آرامش برای تقویت تمرکز کودکان حائز اهمیت هستند. بنابراین تلاش برای ایجاد یک محیط آرام و به دور از استرس در خانه، می‌تواند برای حفظ آرامش و تمرکز کودک شما موثر باشد.

توجه به آرامش و استرس کودکان

جمع بندی

توجه به مواردی ماند رژیم غذایی، خواب کافی و فعالیت بدنی کودک، و نیز همراهی والدین برای انجام بازی های فکری و ایجاد یک محیط آرام و به دور از هرگونه استرس و عوامل حواس پرتی می‌تواند به بهبود تمرکز کودک شما کمک بسزایی کند. آیا شما از این روش ها برای افزایش تمرکز کودکتان استفاده ‌می‌کنید؟ به نظر شما چه موارد دیگری میتواند در تقویت تمرکز کودکان موثر باشد؟

جدیدترین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *