مجله کودک

فواید ورزش برای کودکان و اهمیت فعالیت بدنی

فواید ورزش برای کودکان

فواید ورزش برای کودکان تا حدی بی نظیر است که علاوه بر جسم، ذهن کودک را نیز تقویت کرده و در طول مراحل زندگی آن‌ها را به طور کامل آماده می کند.

بر خلاف تصور بسیاری از افراد، تشویق کودک به انجام فعالیت های بدنی بسیار ساده است. در واقع هر بار که فرزندتان یک توپ را پرتاب می‌کند، شنا می‌کند، از پله‌ها بالا می‌رود، تا فروشگاه راه می‌رود یا بسته‌هایی را حمل می‌کند، سطح سلامتی و تناسب اندام خود را تقویت می‌کند.

با ورزش کردن بدن کودک خطر ابتلا به بیماری های مهمی مانند بیماری قلبی، سکته، دیابت و سرطان کاهش می‌یابد. فعالیت بدنی منظم همچنین می‌تواند عزت نفس، خلق و خو و کیفیت خواب را افزایش داده و استرس، افسردگی و زوال عقل را کاهش دهد.

در ادامه‌ی با مجله ارمغان کودک همراه باشید تا بیشتر به بررسی فواید ورزش برای کودکان و اهمیت فعالیت بدنی بپردازیم.

فهرست مطالب

 

16 مورد از فواید ورزش برای کودکان

فواید جسمی، ذهنی و عاطفی ناشی از ورزش، کودک را به خوبی برای سال های نوجوانی و بزرگسالی آماده می کند. اما سوال اینجاست که چطور؟ در ادامه قصد داریم به بررسی بیشتر اهمیت ورزش برای کودکان بپردازیم.

1- رشد فیزیکی

ورزش مانند غذا، بخش اساسی رشد فیزیکی کودک است. ورزش به کودک شما کمک می کند تا ماهیچه ها و استخوان های قوی تری بسازد. همچنین به عنوان محرکی برای سازگاری بدن عمل می کند.

تشویق کودک به ورزش و ایجاد یک پایه فیزیکی خوب از سنین پایین شامل توده و تراکم استخوان سالم است که خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با استخوان مانند پوکی استخوان را در آینده کاهش می دهد.

2- تناسب اندام بهتر

بی شک یکی از فواید ورزش برای کودکان تناسب اندام بهتر است. قدرت بدنی از طریق ورزش ایجاد می شود و قوی بودن فواید زیادی برای کودک در حال رشد دارد.

 مثلا اینکه بتواند مسافت های طولانی تری را بدون خستگی راه برود و قدرت انجام کارهای روزانه خود را داشته باشد. ورزش همچنین باعث انعطاف پذیری و ثبات می شود.

3- اصلاح مهارت های حرکتی

برای کودکان کوچکتر، فعالیت بدنی در طول زمان بازی به رشد مهارت های حرکتی کمک می کند تا بر روی حرکات اساسی مورد نیاز برای زندگی روزمره تسلط پیدا کنند.

 از جمله این موارد میتوان به خوردن غذا، بستن بند کفش ها و حتی گرفتن مداد در دست و نوشتن اشاره کرد.

4- کنترل وزن

یکی از مهمترین فواید ورزش برای کودکان کنترل وزن است. هیچ چیز به اندازه فعالیت بدنی کالری نمی سوزاند. همین موضوع ورزش را به یک فعالیت ضروری در مدیریت وزن تبدیل می کند.

در حالی که بیشتر والدین به فرزندشان اجازه می‌دهند که تا جایی که می‌خواهند غذا بخورند، باید دانست که چاقی در دوران کودکی با خطر بالایی برای چاق ماندن در بزرگسالی همراه است.

از طرفی زمانی که فرد بی تحرک است، تمایل دارد کالری بیشتری نسبت به نیاز خود دریافت کند. این کالری های استفاده نشده به صورت چربی انباشته می شوند و نتایج جالبی ندارند.

5- تقویت استخوان ها

اگر بخواهیم به اهمیت ورزش برای کودکان اشاره کنیم، جلوگیری از پوکی استخوان یکی از آن‌هاست. طبق گفته مؤسسه ملی بهداشت، بزرگسالان در دهه 20 زندگی خود شروع به از دست دادن توده استخوانی می کنند.

اما افرادی که به طور منظم ورزش می کنند به اوج تراکم استخوان بیشتری (قبل از ریزش) می رسند. افزایش تراکم استخوان به پیشگیری از پوکی استخوان کمک می کند. وضعیتی که در آن استخوان ها تراکم خود را از دست می دهند و در نتیجه ضعیف و شکننده می شوند.

6- حفظ سلامت قلب و عروق

فواید ورزش برای کودکان حتی حفظ سلامت قلب و عروق را نیز در بر می‌گیرد. در واقع قلب یک عضله است و مانند سایر ماهیچه ها، زمانی که به طور منظم توسط ورزش به چالش کشیده می شود، عملکرد آن بهبود می یابد. تقویت عضله قلب می تواند حتی در اوایل دوران کودکی، به پیشگیری از بیماری قلبی کند.

از طرفی چاقی در دوران کودکی، کودکان را در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مانند کلسترول بالا و شرایط متابولیک مانند دیابت نوع 2 در اواخر زندگی یا بدتر از آن در سنین پایین تر قرار می‌دهد.

7- کمک به تمیز نگه داشتن شریان ها و رگ ها

اهمیت ورزش برای کودکان تا حدی بی نظیر است که در تمیز نگه داشتن شریان ها و رگ ها نیز نقش مهمی دارد.

ورزش باعث کاهش کلسترول و چربی های مضر در خون فرد می شود. همچنین انعطاف پذیری دیواره رگ های خونی را افزایش می دهد و به کاهش فشار خون کمک می کند. از طرفی می تواند خطر حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد.

8- کارآمد تر کردن ریه ها

تشویق کودک به ورزش باعث افزایش ظرفیت ریه ها و همچنین کارایی آن‌ها در حرکت هوا به داخل و خارج از بدن می شود. در نتیجه اکسیژن بیشتری به بدن کشیده می شود و دی اکسید کربن و سایر گازهای زائد بیشتری دفع می شود.

ورزش منظم به جلوگیری از کاهش دریافت اکسیژن که به طور طبیعی با افزایش سن یا در نتیجه عدم تحرک رخ می دهد، کمک می کند.

9- کاهش سطح قند خون

ورزش با تحریک ماهیچه ها برای گرفتن گلوکز بیشتر از جریان خون و استفاده از آن برای انرژی، از تجمع قند در خون جلوگیری می کند. این می تواند خطر ابتلا به دیابت را در فرد کاهش دهد.

بنابراین کاهش سطح خون را نیز میتوان از دیگر فواید ورزش برای کودکان به شمار آورد.

10- پیشگیری از سرطان

افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، کمتر دچار سرطان می شوند. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات سرطان آمریکا، سرطان هایی که بیشتر تحت تاثیر کم تحرکی قرار می گیرند عبارتند از: روده بزرگ، آندومتر و ریه.

11- افزایش سطح انرژی

تشویق کودک به ورزش منظم اغلب باعث می شود افراد احساس انرژی بیشتری داشته باشند، به آن‌ها اجازه می دهد تا فعال تر باشند و احتمال خستگی آنها در طول روز را کاهش می دهد.

12- کمک به رشد مغز و افزایش تمرکز

اگر به شما بگوییم که اهمیت ورزش برای کودکان تا حدی زیاد است که حتی به رشد مغز و افزایش تمرکز نیز کمک می‌کند، شاید باورتان نشود.

اما جالب است که بدانید در طول ورزش، سلول‌های عصبی در هیپوکامپ و قشر جلوی مغز تحریک می‌شوند تا تکثیر شوند و اتصالات جدیدی ایجاد کنند.

 همین باعث بهبود تمرکز و حافظه بهتر می شود. این دقیقا ویژگی هایی است که قطعا نیازهای تحصیلی یک کودک مدرسه ای را به خوبی برآورده می کند!

قبلا در مورد روش هایی برای افزایش تمرکز کودکان و تقویت رشر مغز کودکان صحبت کرده ایم و پیشنهاد میکنیم حتما آن ها را نیز مطالعه کنید.

13- تنظیم فشار خون و کاهش استرس

نشان داده شده است که ورزش سطح استرس را کاهش می دهد. با کاهش سطح استرس در بدن افراد، فشار خون و خطر ابتلا به بیماری قلبی کاهش می یابد و خلق و خوی بهتری را ایجاد می‌کند.

هیچ چیز بیشتر از دیدن یک فرزند شاد قلب پدر و مادر را گرم نمی کند!

14- ایجاد احساس آرامش و تنظیم خواب

ایجاد احساس آرامش و تنظیم کردن خواب دو مورد دیگر از فواید ورزش برای کودکان هستند که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت. اکثر افراد بعد از ورزش احساس آرامش می کنند و حس خوبی به آن‌ها دست می‌دهد.

از طرفی ورزش کردن حتی به تنظیم خواب کودک نیز کمک شایانی می‌کند. طبق یک نظریه، ورزش، بتا اندورفین را آزاد می کند، ماده ای طبیعی در بدن که صدها برابر قوی تر از مورفین است.

 

15- افزایش اعتماد به نفس

تشویق کودک به ورزش در کنار بهبود سلامت روان و خلق و خوی کودک، عزت نفس او را نیز افزایش می دهد. از طرف دیگر پیدا کردن مهارت در یک ورزش خاص قطعا باعث افزایش اعتماد به نفس برای کودکان می شود.

این واقعیت که ورزش به کنترل وزن کمک می کند همچنین به ارتقای یک تصویر سالم از خود در کودکان کمک می کند.

بیشتر بخوانید: روش هایی برای افزایش اعتماد به نفس کودک

16- توسعه مهارت های اجتماعی

یکی دیگر از مواردی که در اهمیت ورزش برای کودکان می‌توان به آن اشاره کرد، تقویت مهارت های اجتماعی کودک است.

ورزش نه تنها فرصتی را برای کودکان فراهم می کند تا دوستان جدیدی پیدا کنند، بلکه به آنها کمک می کند تا مهارت های اجتماعی خود را توسعه دهند و دوستان جدید پیدا کنند.

4 روش موثر برای تشویق کودک به ورزش کردن

شما به عنوان والدین باید سلامت کودک خود را در اولویت قرار دهید و تا جای ممکن آن ها را برای ورزش کردن تشویق کنید.

مطمئنا برای شما بسیار ساده تر خواهد بود که فرزندان خود را به برنامه های ورزشی متعهد کنید در حالی که واقعا از انجام آن لذت می برند و سرگرم می‌شوند. در ادامه چند روش موثر برای تشویق کودک به ورزش برای شما آورده‌ایم.

اهمیت ورزش برای کودکان

1- ورزش را سرگرم کننده کنید

هر کودکی ترجیحات خاص خود را برای ورزش کردن دارد. بنابراین مهم است که با فرزندتان صحبت کنید تا بدانید از چه فعالیت‌هایی بیشتر لذت می‌برد

این به شما کمک می‌کند که علایق آن‌ها را در زمان بازی فعال بگنجانید تا بتوانند شروع به ایجاد یک رابطه مثبت برای فعالیت و سالم بودن کنند.

2- همراه با خانواده ورزش کنید

برای تشویق کودک به ورزش، سعی کنید همراه با او ورزش کنید. صرف نظر از سن شما، یافتن زمان برای فعالیت بدنی بیشتر می تواند تأثیرات مثبت زیادی بر سلامتی شما داشته باشد.

به علاوه با تمرکز تمام خانواده بر حفظ یا بهبود سلامتی خود، می توانید زمان با کیفیت بیشتری را با هم بگذرانید.

پیاده روی خانوادگی، دوچرخه سواری در اطراف محله، یا یک روز شنا در استخر را برنامه ریزی کنید. هرچه همه بیشتر از این فعالیت لذت ببرند، برای همه سرگرم کننده تر خواهد بود.

3- الگوی خوبی برای فرزندتان باشید

اگر بچه‌های شما ببینند که از ورزش، دوچرخه‌سواری یا هر فعالیت بدنی دیگری چقدر لذت می‌برید، می‌توانند به آن بپیوندند یا خودشان آن را امتحان کنند.

همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که به دلیل نرسیدن به هدف فیزیکی یا شکست در یک بازی ورزشی خود را ناامید نکنید. سعی کنید روزانه زمان مشخصی را برای ورزش کردن مشخص کنید تا سبک زندگی سالمی داشته باشید.

مطلب پیشنهادی: چطور الگوی خوبی برای فرزندمان باشیم؟

4- فرصت های متناسب با سن کودک را فراهم کنید

پیوستن به یک تیم ورزشی، یا شرکت در یک کلاس رقص یا کلاس کاراته، همگی راه‌های سرگرم‌کننده برای درگیر کردن بچه‌ها در بازی فعال و توسعه مهارت‌های مهم زندگی در همان زمان است.

شما همچنین می توانید فرصت های سازنده ای را برای فرزندان خود فراهم کنید تا در طول روز فعال تر باشند، حتی بدون اینکه از خانه خارج شوند!

ارائه اسباب بازی ‌هایی مانند طناب‌، توپ‌های ورزشی، دوچرخه، روروک، اسکوتر و … نیز میتوانند بسیار سرگرم کننده و جذاب باشند.

کودکان باید روزانه چقدر ورزش کنند؟

شاید برای شما هم سوال شده باشد که بچه ها در طول روز به چند ساعت ورزش و فعالیت بدنی نیاز دارند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که تقریبا به طور کلی همه چیز به سن کودک شما بستگی دارد. بنابراین باید به فرزندان خود کمک کنید تا با یک انتخاب درست، انواع فعالیت های سرگرم کننده متناسب با سن خود را انجام دهند.

فواید ورزش برای کودک

کودکان نوپا: سنین 2-3

کودکان نوپا باید تشویق شوند که در حدود 60 دقیقه فعالیت بدنی (بازی فعال) در طول روز داشته باشند. در این محدوده سنی، آن‌ها راه می روند، می دوند، لگد می زنند، پرتاب می کنند و تقریبا هر چیزی که دستشان برسد را می‌گیرند.

ارائه فرصت های سازنده به آن‌ها برای تمرین این مهارت های حرکتی برای رشد سالم ضروری است.

پیش دبستانی: سنین 3-5

کودکان پیش دبستانی سه تا پنج ساله باید حداقل 3 ساعت در روز را صرف فعالیت بدنی کنند. بازی فعال برای کودکان در این سن باید شامل تمرینات هوازی سرگرم کننده مانند دویدن، گرفتن و پرتاب کردن، شنا کردن، دوچرخه سواری و … باشد.

بنابراین هر چه فرصت های بیشتری برای فعالیت داشته باشند، برای رشد فیزیکی بهتر است.

نوجوانان: 6 تا 12 سال

تا زمانی که کودکان بین شش تا دوازده سال هستند، باید روزانه 1 ساعت یا بیشتر ورزش هوازی و فعالیت های تقویتی داشته باشند.

آن‌ها باید تشویق شوند تا در چالش‌های معتدل‌تری مانند ورزش رقابتی، و همچنین تقویت استخوان‌ها و ماهیچه‌ها با انجام کارهایی مانند طناب زدن شرکت کنند.

جوانان: سنین 13 تا 17

از سن 13 سالگی به بعد، بچه‌ها باید حداقل یک ساعت در روز فعالیت بدنی متوسط تا شدید داشته باشند. آن‌ها باید یک برنامه ورزشی معمولی ایجاد کنند که شامل فعالیت های هوازی مانند دویدن، شنا یا دوچرخه سواری و تمرینات قدرتی مانند وزنه برداری باشد.

پیشنهاد ورزش های مناسب برای کودکان

ورزش های زیادی وجود دارد که حتی شما نیز می توانید همراه با فرزندتان از انجام آن‌ها لذت ببرید و به سلامت جسمانی خود کمک کنید.

در ادامه چند فعالیت بدنی و ورزش های مناسب برای کودکان را برای شما آورده ایم که باید متناسب با علایق و سن کودک به انجام آن ها بپردازید:

  • پیاده روی
  • دویدن
  • پریدن
  • بالا رفتن
  • توپ بازی
  • دوچرخه سواری
  • اسکیت
  • اسکوتر
  • اسکیت برد
  • بسکتبال
  • فوتبال
  • والیبال
  • بدمینتون
  • تنیس
  • طناب
  • شنا
  • اسکی
  • ترامپولین
  • بشقاب پرنده (فریزبی)
  • ژیمناستیک
  • کاراته
  • ورزش جهشی و استقامتی
  • ورزش کششی
  • کرانچ و پوش آپ
  • اسکات
  • پلانک
  • لانچ
  • و …

روش های حفظ ایمنی کودک هنگام ورزش

جدای از فواید ورزش برای کودکان که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم، نکاتی نیز وجود دارد که باید حتما هنگام ورزش برای حفظ ایمنی آن‌ها را رعایت کنید:

1- گرم کردن و سرد کردن مناسب

اهمیت گرم کردن و سرد کردن را به هیچ عنوان نمی توان نادیده گرفت. گرم کردن و آماده شدن بدن قبل از ورزش، خطر آسیب دیدگی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، همانطور که سرد کردن بدن نیز همین کار را می کند.

شما می توانید با پخش آهنگ های مورد علاقه فرزندتان، گرم کردن و سرد کردن را سرگرم کننده تر کنید.

2- پوشیدن لباس مناسب

همیشه قبل از شروع هر تمرینی اطمینان حاصل کنید که فرزندانتان از سر تا پا لباس ورزشی مناسب دارند. نوع مناسب لباس، ناراحتی ناشی از تعریق و گرما را به حداقل می رساند. بنابراین روی لباس های با کیفیت و مناسب هزینه کنید.

همچنین توجه داشته باشید که کفش‌ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. یک کفش‌ مناسب می‌تواند از آسیب‌دیدگی جلوگیری کرده و حتی ورزش را تسهیل کنند. بنابراین هنگام خرید کفش ورزشی کوتاهی نکنید.

 

3- نوشیدن آب به مقدار کافی

هر زمان که فرزندتان را برای ورزش بیرون می آورید، مقدار زیادی آب همراه داشته باشید و همچنین مطمئن شوید که یک ساعت قبل از ورزش آب بنوشد تا بدنش به خوبی هیدراته شود.

آسیب هایی مانند گرمازدگی می تواند در نتیجه کم آبی بدن اتفاق بیفتد و می تواند کودک شما را از جلسات ورزشی بعدی منصرف کند.

4- استراحت کردن

در نهایت، روزهای استراحت برای جلوگیری از اعمال بیش از حد ماهیچه‌ها و استخوان‌های فرزندتان بسیار مهم است. ورزش روی ماهیچه های کشیده خطر آسیب دیدگی و آسیب عضلانی را افزایش می دهد.

بنابراین سعی همیشه به کودک خود استراحت بدهید. در عوض گاهی می‌توانید قدم زدن در کنار ساحل یا پارک را امتحان کنید.

جمع بندی

به طور خلاصه فعالیت بدنی دروازه ای برای بهینه سازی رشد کودک از بسیاری جهات است. اما باید توجه داشته باشید که هیچ وقت زود نیست! چه فرزند شما در حال حاضر کودک نوپا، مهدکودک یا دانش آموز دبستانی باشد، ورزش سزاوار جایگاهی در زندگی اوست.

بنابراین هر چه زودتر کودک خود را به ورزش مشغول کنید. اگر در مورد نحوه ساختار تمرینات یا برنامه‌ریزی بازی‌ها مطمئن نیستید، می‌توانید از مربی های ورزشی که در این زمینه تجربه و تخصص لازم را دارند کمک بگیرید.

جدیدترین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *