مجله کودک

گسترش دایره لغات کودکان با 11 روش ساده

گسترش دایره لغات کودکان

گسترش دایره لغات کودکان نقش مهمی زندگی آن‌ها دارد. کودکانی که دایره لغات قوی دارند، آزادی بیشتری برای بیان آنچه که باید به اطرافیانشان منتقل کنند، دارند. تسلط خوب بر زبان نیز می تواند به آن‌ها کمک کند تا در تلاش های تحصیلی و همچنین در روابط اجتماعی خود به موفقیت برسند.

در واقع کلمات تاثیر زیادی در کمک به کودکان برای بیان افکار و احساسات خود دارند. کلمات همچنین در ارتباطات بسیار مهم هستند و به عنوان پایه ای برای مهارت هایی عمل می کنند که بچه‌ها در طول زندگی به آن‌ها نیاز دارند. مانند گوش دادن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن.

هر چه کودک شما کلمات بیشتری را به صورت روزانه بشنود، بیشتر یاد می گیرد. اما باید به یاد داشته باشید که هر کودکی زبان را با سرعت متفاوتی یاد می‌گیرید؛ یکی زودتر و یکی دیرتر

در حالی که گسترش دایره لغات کودکان معمولا به خودی خود اتفاق می‌افتد، ما در این مجله از ارمغان کودک استراتژی ها و فعالیت هایی را برای شما آماده کرده‌ایم که می‌توانند در این زمینه مفید باشند.

فهرست مطالب

1- گفتگو با کودک را در اولویت قرار دهید

بهترین و اولین معلم برای گسترش دایره لغات کودکان، والدین هستند و باید به آن‌ها کمک کنند تا تعداد لغات خود را به سادگی با صحبت کردن افزایش دهند. تحقیقات نشان می‌دهد که صحبت کردن بیشتر با کودک نوپا به او کمک می‌کند زبان را سریع‌تر یاد بگیرد.

سعی کنید در مورد هر چیزی با فرزندتان صحبت کنید. به چیزهای جدید اشاره کنید، اشیا را نامگذاری کنید، از کلمات عددی استفاده کنید، کلماتی را به کار ببرید که احساسات را توضیح می دهند و …

دقت داشته باشید که اگر فکر می‌کنید فرزندتان کلماتی را که شما می گویید را نمی فهمد، حتما توضیح بیشتری به او دهید. البته هیچ فایده ای ندارد که کودک شما کلمات جدید را یاد بگیرد اگر نداند چگونه از آن‌ها استفاده کند. تشویق فرزندتان به استفاده از یک کلمه در یک جمله گفتاری یا نوشتاری به او کمک می کند معنی و زمینه آن را درک کنند.

مثلا اگر فرزندتان باید املا بنویسد، از او بخواهید جمله‌ای بساز که شامل یک کلمه خاص باشد. تشویقش کنید اگر از معنای آن مطمئن نیستن، از شما بپرسد یا حتی آن را در فرهنگ لغت جستجو کند. همچنین میتوانید از کلمات مترادف، متضاد و کلمات با شکل نوشتاری یکسان اما در تلفظ و معنی متفاوت استفاده کنید و کودک را به چالش بکشید. مانند گُل و گِل ، کُشتی و کِشتی و …

فراموش نکنید که کودکان همیشه واژگان دریافتی بیشتری نسبت به واژگان بیانی دارند. یعنی کلمات را بیشتر از آنچه که قادر به استفاده از آن هستند می فهمند. بنابراین نیازی به ساده کردن روش صحبت با فرزندتان نیست.

2- ببین، بگو، بنویس

برای گسترش دایره لغات کودکان و اضافه کردن کلمه جدید به فهرست واژگان، آن‌ها باید بتوانند بخوانند، بگویند و بنویسند. شما به عنوان والدین باید فرزندتان را تشویق کنید که یک کلمه جدید را با صدای بلند بگوید و سپس آن را تکرار کند.

یا مثلا اگر کودک شما کلمه جدیدی را در مکالمه می شنود، بهتر است آن کلمه را هجی کنید و سپس از کودک خود بخواهید آن را یادداشت کند تا بتواند کلمه را ببیند و شانس بیشتری برای حفظ آن در حافظه خود داشته باشد.

گاهی اوقات کودکان با وادار شدن به نوشتن در مورد چیزهایی که در مدرسه به آن‌ها علاقه ندارد، نوشتن را متوقف می کنند. بنابراین سعی کنید با تشویق فرزندتان به نوشتن برای لذت بردن در مورد هر موضوعی که او را به وجد می آورد، با این موضوع مقابله کنید.

شاید برای شما جالب باشد: چطور به فرزندمان یاد دهیم اسمش را بنویسد؟

3- بخوان بخوان بخوان

والدین باید فرزندان خود را مطالعه را تشویق کنند چون خواندن کتاب ها بی شک بهترین راهکار برای گسترش دایره لغات کودکان است. بنابراین سعی کنید حتما یک زمان مشخصی را به خواندن کتاب با فرزندتان اختصاص دهید.

هنگام مطالعه وقتی کودک شما با کلمه ای نا آشنا روبرو می شود، باید تعریفی سریع و مناسب برای کودک ارائه دهید و به خواندن ادامه دهید. همچنین بهتر است پس از خواندن کلمه به سادگی به آن بازگردید و بپرسید که آیا کودک شما معنی آن را به یاد دارد یا خیر.

به خواندن با صدای بلند برای فرزندتان ادامه دهید، حتی زمانی که بتواند به طور مستقل بخواند. به علاوه در حین خواندن، هر سوالی که ممکن است کودک شما داشته باشد را با حوصله پاسخ دهید و شما نیز به پرسش برخی سوالات ساده از او  بپردازید.

فقط به خواندن کتاب‌های مدرسه اکتفا نکنید. سعی کنید علایق فرزندتان را بشناسید و کتاب‌هایی را پیدا کنید که به آن‌ها مربوط می‌شود. زیرا این کار او را تشویق می‌کند که صرفا برای لذت بخواند. کتاب های غیرداستانی، روزنامه ها و … همگی می‌توانند برای گسترش دایره لغات کودکان مفید باشند.

4- در گسترش دایره لغات کودکان، تکرار کلید موفقیت است

تکرار زبان راهی عالی برای یادگیری و گسترش دایره لغات کودکان است. به طور میانگین، یک کلمه جدید باید 4 تا 12 شنیده شود تا کودک بتواند آن را به دایره لغات خود اضافه کند.

شما به عنوان بزرگتر باید به آنچه کودک می گوید گوش دهید و هر کلمه کلیدی را برای او تکرار کنید. انجام این کار به کودک کمک می کند تا کلمات را به وضوح بشنود و از آنه‌ا در گنجاندن کلمات در واژگان خود حمایت کند.

5- برای گسترش دایره لغات کودکان همراه با آن‌ها بازی کنید

روش هایی برای گسترش دایره لغات کودکان

اسباب بازی و بازی فکری های زیادی در بازار وجود دارد که به بچه‌ها کلمات، املای کلمات، معنی و تلفظ آن‌ها را آموزش می‌دهند و به طور کلی برای گسترش دایره لغات کودکان موثر اند. تبدیل کردن یادگیری به بخشی از بازی‌ها در بسیاری از مینه ها به شدت مفید است زیرا آن را تعاملی و سرگرم‌کننده می‌کند.

بیشتر بخوانید: آموزش حروف الفبا فارسی به کودکان با چند روش ساده و موثر

بازی با فرزندتان برای رشد مهارت های ارتباطی بسیار مهم است. بچه‌ها یاد می‌گیرند که صداهای جدید بسازند، با جملات کامل صحبت کنند، سؤال بپرسند و بفهمند که تعاملات چگونه کار می‌کنند. همچنین باعث می‌شود تا با کودکان دیگر نیز ارتباط برقرار کنند.

از طرفی عروسک ها نیز منابع خوبی برای استفاده در هنگام توسعه واژگان کودکان هستند. از عروسک‌ها می‌توان برای کمک به آهنگ‌ها و داستان‌ها یا صحبت کردن با بچه‌ها در مورد موضوعات خاص استفاده کرد. کودکان به دلیل توانایی در استفاده از تخیل، افزایش مهارت گوش دادن و توجه به عروسک ها به خوبی پاسخ می دهند. در واقع هرچه کودک بیشتر به عروسک ها توجه کند، واژگان بیشتری را می تواند بپذیرد.

نمونه بازی های پیشنهادی

 

6- از زبان توصیفی استفاده کنید

وقتی با فرزندتان صحبت می کنید، تا جایی که می توانید از زبان توصیفی استفاده کنید. یعنی مثلا به جای اینکه بگویید “کفش‌ ها را برام بیار” بگویید “کفش‌های صورتی و بندی را برای من بیار”.

یا مثلا بجای “می‌خوای بریم پیاده روی ؟” بگویید “می‌خواهی برای پیاده‌روی بیرون بریم و تا جایی که بتونیم به آسمان آبی و گل‌های رنگارنگ نگاه کنیم؟”

همچنین می‌توانید فرصت‌هایی را برای مدل‌سازی با استفاده از زبان توصیفی با توصیف آنچه بچه‌ها می‌خواهند بیابید. برای مثال، اگر فرزندتان می‌گوید: “من عروسکم را می‌خوام” با جمه «همون عروسک با موهای قهوه‌ای؟ یا عروسک با لباس بنفش؟» پاسخ دهید.

مثال های بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد و فقط کافیست کمی صبر و حوصله داشته باشید و خلاقیت به خرج دهید تا به گسترش دایره لغات کودکان خود کمک کنید.

7- از وسایل کمک بصری و کتاب های مصور استفاده کنید

هنگام آموزش کلمات جدید به کودکان، مهم است که یک نمایش بصری از آن‌ها داشته باشید. وسایل کمک بصری ابزاری عالی در توسعه واژگان هستند که حتی می‌توانند شامل اشیا واقعی و روزمره باشند و برای گسترش دایره لغات کودکان مفید هستند.

شما می‌توانید با جستجوی آنلاین، نشان دادن تصویری در کتاب های مصور، مجله، یا داشتن یک مثال واقعی، تصویر یک اسم را به فرزندتان نشان دهید.

همچنین می‌توانید هنگام ایجاد واژگان، از وسایل کمک بصری همراه با کلمه ای مانند نشان دادن پوشک به کودک در زمان تعویض و گفتن “پوشک” نیز استفاده کرد. انجام این کار به کودک این امکان را می دهد که بفهمد “پوشک” چیست و قرار است چه اتفاقی بیفتد. این روش برای کلمات یا عبارات مختلف برای کمک به درک کودکان بسیار موثر است.

8- به وسایل برچسب بزنید

برچسب زدن به وسایل مختلف در طول روز به کودکان کمک می کند تا نام اشیا را یاد بگیرند. برای شروع میتوانید به وسایل خانه برچسب بزنید تا به گسترش دایره لغات کودکان خود کمک کنید.

چند مورد را در یک زمان برای برچسب گذاری انتخاب کنید، مانند یخچال، صندلی و میز و با برچسب بچسبانید. همچنین می‌توانید با افزایش سن، صفت‌هایی مانند “میز چوبی” را به برچسب‌ها اضافه کنید تا دایره لغات فرزندتان را گسترش کنید.

9- برای گسترش دایره لغات کودکان به مکان های جدید بروید

والدین می توانند با رفتن به مکان های جدید و قرار دادن کودک در معرض ایده های مختلف، به گسترش دایره لغات کودکان خود کمک کنند.

به عنوان مثال می‌توانید هنگام انجام کارهای روزمره مانند رفتن به سوپرمارکت، بانک یا مرکز خرید فرزندتان را همراه خود ببرید و ببینید چه کلمات جدیدی را می‌توانید با هم کشف کنید.

همچنین هنگام بازدید از باغ وحش یا موزه، می توانید از کودک خود بخواهید که حیوانات و نمایشگاه های مختلف نمایش داده شده را توصیف کند.

10- اشتباهات را با دقت تصحیح کنید

هنگامی که کودک در کلمات یا تلفظ آن‌ها اشتباه می کند، خیلی مهم است که باعث خجالت و شرمساری او نشوید. در عوض شما باید کودک را خیلی آرام، با صبرو حوصله تصحیح کنید و جمله یا کلمه را به روش درست به آن‌ها بازگردانید.

در واقع شما باید کودک را آگاه کنید که کلمه یا جمله چگونه باید به نظر برسد بدون اینکه احساس کند کار اشتباهی انجام داده است.

11- در گسترش دایره لغات کودکان زیادهروی نکنید

هنگام گسترش دایره لغات کودکان به هیچ وجه زیاده روی نکنید. معرفی یک کلمه جدید در هر روز، دایره لغات فرزند شما را با 365 کلمه در هر سال تقویت می کند و فعالیتی است که تمام خانواده می توانند با آن درگیر شوند.

اما آموزش بیش از حد کلمات در یک زمان ممکن است طاقت فرسا باشد. بنابراین بهتر است هر هفته حدود پنج کلمه جدید و ناآشنا را هدف قرار دهید تا کودک یاد بگیرد. اگر در این حین همه اعضای خانواده بتوانند از این کلمات در مکالمه روزانه استفاده کنند، در یادگیری کودک خیلی مفید خواهد بود.

برای پیدا کردن کلملا جدید می توانید از کتاب ها، وب سایت ها یا برنامه برای پیشنهاد کلمات جدید استفاده کنید یا حتی آن‌ها را از فرهنگ لغت انتخاب کنید.

جمع بندی

در این مقاله از ارمغان کودک روش های برای گسترش دایره لغات کودکان را به شما عزیزان پیشنهاد دادیم. داشتن دایره لغات غنی کلید موفقیت یک کودک در مدرسه و حتی در زندگی آینده است. بعلاوه پایه‌ای است که مهارت‌های دیگر را می‌توان روی آن بنا نهاد، چه در هنر زبان، چه ریاضیات یا علوم.

یادگیری کلمات جدید و در اختیار داشتن آن‌ها، کودکان را با مهارت های بیان افکار و احساسات خود مجهز می‌کند. همچنین به آن‌ها کمک می کند تا درک بهتری از چیزهای اطراف خود داشته باشند، دیگران را درک کنند و بتوانند به طور منطقی فکر کنند و ایده هایی را تفسیر کنند که به آن‌ها در مدرسه کمک کند.

شما کدام روش ها را امتحان کرده اید؟ چه روش های دیگری را برای گسترش دایره لغات کودکان میشناسید؟ نظرات خود را برای ما بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *