مجله کودک

اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان

اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان

ایفای نقش برای کودکان در تقویت مهارت های مورد نیاز برای رشد سالم اساسی است. احتمالا برایتان پیش آمده است که فرزندتان گوشی شما را بردارد و وانمود کند که در حال تماس  و صحبت کردن با کسی است. یا حتی وانمود کند که یک دکتر، خواننده و یا یک معلم است. آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چه چیزی در ذهن کوچک آن‌ها می گذرد؟

نقش آفرینی و انجام بازی های نمایشی راهی سرگرم کننده برای یادگیری کودکان در مورد خود، دیگران و محیط اطراف است. بچه‌ها از این طریق مهارت های مهمی را یاد می‌گیرند که به رشد شناختی و فیزیکی آن‌ها نیز کمک می‌کند. در کنار سرگرمی، استفاده از تخیل در بازی، خلاقیت کودکان را نیز بهبود می بخشد و باعث عملکرد بهتر آن‌ها در مدرسه می‌شود. همچنین به آن‌ها کمک می کند تا به تقویت مهارت حل مسئله بپردازند.

در ادامه با ارمغان کودک همراه باشید تا با اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان بیشتر آشنا شویم.

فهرست مطالب

انواع مختلف نقش آفرینی کودکان

اهمیت بازی های نقش آفرینی برای کودکان

1- نقش آفرینی شغلی

وقتی کودکان خردسال وانمود می‌کنند که نقش‌ شغل هایی مانند پلیس، پزشک، پرستار، معلم و خوانندگی را به عهده می‌گیرند، درگیر بازی‌هایی هستند که همدلی را در بین همسالان خود تشویق می‌کند. کودکان از طریق ایفای نقش، به طور طبیعی مهارت های ارتباطی و حل مسئله خود را هنگام بحث در مورد موقعیت هایی که در نقش شغل خیالی خود با آن مواجه می شوند، ایجاد می‌کنند.

2- نقش آفرینی خیالی

تخیل و خیال پردازی یک عنصر بزرگ در نقش آفرینی است. کودکان معمولا مجذوب ابرقهرمان ها و شخصیت های فیلم و کتاب های مختلف می‌شوند. پرنسس، اسب تک شاخ، مرد عنکبوتی، دایناسور و … می‌توانند یکی از شخصیت های مورد علاقه کوچولوی شما باشند.

نقش آفرینی شجاعت و اعتماد به نفس کودکان را بهبود می‌بخشد و باعث ایجاد خلاقیت و ایده های نوآورانه در آن‌ها می‌شود. اگر کودکان در بازی های ایفای نقش گروهی شرکت کنند، ارزش همکاری با همسالان خود را خواهند آموخت. شاید بچه‌ها در ابتدا برای اینکه چه کسی نقش خوب را بگیرد و چه کسی نقش بد با یکدیگر بحث کنند، اما در نهایت معمولا راه حلی از طریق مذاکره پیدا می‌کنند.

3- نقش آفرینی در موقعیت های واقعی زندگی

بازی در موقعیت های واقعی زندگی مانند کمپینگ یا بازی های ساخت و ساز به کودکان اجازه می‌دهد تا در مورد محیط واقعی خود بیاموزند. این کار به آن‌ها کمک می کند تا تا محیط اطراف خود را کاوش کنند و رفتارهای فیزیکی و مهارت های ارتباطی خود را نیز توسعه دهند.

با تثبیت این حقایق، واضح است که ایفای نقش، یادگیری به شکل مبدل و سرگرم کننده است.

در ادامه مواردی را برای شما آورده‌ایم که اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان را نشان می‌دهد.

دلایل اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان

اهمیت بازی های ایفای نقش در رشد کودکان

1- نقش آفرینی تخیل و خلاقیت کودک را تقویت می‌کند

وقتی صحبت از اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان میشود، بی شک تقویت خلاقیت و تخیل را نیز شامل می‌شود. طبق تحقیقات، ظرفیت کودک برای انعطاف پذیری شناختی و خلاقیت، با نقش آفرینی مرتبط است.

کودکان از سنین پایین با استفاده از ذهن خلاقی که دارند، ذهن خود را تقویت می‌کنند. این موضوع نه تنها در حل مسئله مهم است، بلکه حتی در مراحل بعدی زندگی نیز می‌تواند مفید باشد.

 داشتن قدرت تخیل به شما کمک می کند از یک کتاب نهایت لذت را ببرید، برای چیزهای خوشایند در زندگی برنامه ریزی کنید یا به راحتی دیدگاه دیگران را در مورد جنبه های مختلف زندگی درک کنید.

از طرفی شاید منطق شما را کمی محدود کند، اما قدرت تخیل شما را به همه جا می رساند. امروزه حتی درمان های جدید برای بیماری ها، پیشرفت های تکنولوژیکی و بسیاری از اختراعات دیگر از خلاقیت الهام گرفته شده است!

مطلب پیشنهادی: چگونه کودکی خلاق داشت باشیم؟ ۱۱ روش موثر برای افزایش خلاقیت کودکان

2- نقش بازی کردن باعث رشد اجتماعی و عاطفی کودک می‌شود

در حین ایفای نقش، کودکان خود را در یک ساختار اجتماعی تخیلی قرار می دهند که در آن باید راهی برای تعامل با دیگران پیدا کنند. آن‌ها معمولا نقش یک شخص یا شخصیتی را که دوست دارند داشته باشند را تجربه می کنند.

نقش آفرینی این امکان را برای کودکان فراهم می کند که با دیگران همدردی کنند و شخصیت های دیگر را نیز به خوبی درک کنند. همچنین می توانند با احساسات خود ارتباط برقرار کنند و بر رفتار خود نیز کنترل داشته باشند.

نقش آفرینی همچنین به کودک شما کمک می کند تا حل تعارض را بیاموزد. به عنوان مثال در حین بازی با دیگران ممکن است در مورد اینکه چه کسی ابرقهرمان باشد بحث کنند. برای حل این مشکل آن‌ها نیاز دارند که با یکدیگر همفکری کنند تا به تفاهم برسند.

و در واقع اینگونه است که آن‌ها مهارت کار گروهی را یاد می‌گیرند. این مهارت حتی در مراحل بعدی زندگی آن‌ها نیز ارزشمند است و کودکان می توانند از آن استفاده کنند.

کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس نیز از دیگر اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان است.

در مورد ۱۵ راه برای تقویت مهارت های اجتماعی کودکان بیشتر بدانید.

3- نقش آفرینی مهارت های زبانی و ارتباطات کودک را بهبود می‌بخشد

نقش آفرینی مهارت های زبانی و ارتباطات را نیز بهبود می بخشد. هنگامی که کودکان با یکدیگر تعامل دارند، کلمات و عبارات جدیدی را از هم یاد می گیرند.

از طریق استفاده از کلمات جدید، کودکان با ارتباطات خود اعتماد به نفس پیدا می کنند. آن‌ها یاد می گیرند با انتخاب دقیق کلمات خود پیامی را منتقل کنند. همچنین به  دقت گوش دادن را یاد می گیرند. مزایای این مهارت ها بعدا زمانی که بچه‌ها شروع به یادگیری خواندن و نوشتن می کنند، به طور کامل دیده می شود.

بیشتر بخوانید: تقویت مهارت های زبانی کودکان با ۲۰ راهکار ساده

4- ایفای نقش مهارت حل مسئله را تقویت می کند

اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان، شامل تقویت مهارت حل مسئله نیز می‌شود. ایفای نقش به طور طبیعی سناریوهایی را ایجاد می کند که کودکان خردسال هنوز با آن‌ها مواجه نشده اند. بنابراین آن‌ها برای پیدا کردن یک راه حل مناسب باید خارج از چارچوب فکر کنند. به این ترتیب کودکان شروع به توسعه مهارت های حل مسئله خود می کنند، به ویژه هنگامی که در حال ایفای نقش به صورت گروهی هستند.

5- نقش آفرینی در رشد فیزیکی کودک موثر است

جدا از تمام مزایای ذکر شده، ایفای نقش می تواند به رشد فیزیکی کودک در سال های اولیه کمک کند. مثلا وقتی می‌بینید که آن‌ها می‌دوند یا از نردبان بالا می‌روند تا آتش را خاموش کنند، یا حتی روی پاهای خود می‌ایستند و صورت شما را به عنوان مدل آرایش می‌کنند، بدانید که به این شکل از طریق نقش آفرینی، هماهنگی بین دست و چشم و مهارت های حرکتی خود را نیز درگیر کرده و توسعه می دهند.

روش هایی برای تشویق کودک به نقش آفرینی و انجام بازی های ایفای نقش

  • یک فضای بازی امن برای بازی بچه ها، چه در داخل و چه در خارج از منزل، پیدا کنید و آن را با حیوانات عروسکی، لباس و وسایل مختلف پر کنید.
  • برای خود یک نقش یا شخصیت انتخاب کنید تا با اینکار کودک خود را نیز به نقش آفرینی تشویق کنید.
  • برای فرزندتان با لحن کودکانه کتاب بخوانید و از او سوالاتی بپرسید تا خلاقیت او را تحریک کنید. تمرین انجام این کار را به خصوص قبل از خواب پیشنهاد می‌شود.
  • گاهی به فرزندانتان اجازه دهید تا رهبری یک بازی یا سناریو را بر عهده بگیرند و از دستورالعمل های آن‌ها نیز پیروی کنید.

جمع بندی

در این مجله از ارمغان کودک با اهمیت بازی های نقش آفرینی در رشد کودکان آشنا شدیم. کودکان با انجام بازی های ایفای نقش، علاوه بر سرگرم شدن، مهارت های خود را نیز بهبود می‌بخشند و بهتر می‌توانند محیط اطراف خود را درک کنند.

شما به عنوان والدین می‌توانید با فراهم کردن فضایی امن و مناسب برای بازی کودکان، آن‌ها را تشویق به نقش‌آفرینی کنید. پس همین حالا شروع کنید و فرزندان خود را به رشد شاد و سالم تشویق کنید.

فراموش نکنید که نظرات خود را نیز با ما به اشتراک بگذارید.

جدیدترین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *