مجله کودک

چطور رنگ ها را به کودکان آموزش دهیم؟

آموزش آشنایی با رنگ به کودک

آموزش رنگ ها به کودکان و نحوه نام گذاری و شناسایی رنگ می تواند برای آن‌ها کمی چالش برانگیز باشد. با این حال بهترین زمان برای آموزش رنگ ها به آن‌ها در اوایل کودکی است. برخی از کودکان رنگ ها را زودتر و برخی دیرتر یاد می گیرند، اما حدود 18 ماهگی سن پذیرفته شده برای آموزش رنگ ها به کودکان است و شما باید همیشه رنگ ها را با فرزندتان مرور کنید. اما سوال اینجاست که چطور؟ در این مقاله از ارمغان کودک با ما همراه باشید تا نحوه آموزش رنگ ها به کودکان را برای شما عزیزان توضیح دهیم.

فهرست مطالب

درک کنید که ذهن کودک چگونه کار می کند

نامگذاری رنگ‌ها عمدتا بر اساس فرهنگ و زبان است. برای مثال تشخیص رنگ آبی و تفاوت آن‌ با رنگ سبز یک امر ذاتی انسانی نیست. بلکه می‌تواند بر اساس زمینه‌ای باشد که ما از قبل در ذهن خود داریم. در واقع گروه‌هایی از مردم به مرور زمان آن را ساختند و در حالت کلی برقراری ارتباط و درک جهان از این طریق آسان‌تر است.

بنابراین کودکانی که برای اولین بار با رنگ‌ها آشنا می‌شوند، برای درک اینکه صورتی و قرمز متفاوت هستند یا آبی تیره همان رنگ سیاه نیست، مشکل خواهند داشت. پس در قدم اول آن‌ها باید بفهمند که شما در مورد چه چیزی صحبت می کنید. اگر کودک شما رنگ‌ها را به درستی تشخیص نمی‌دهد، نگران نباشید. تسلط بر رنگ‌ها ممکن است تا حدود 3 تا 5 سالگی طول بکشد.

با آموزش رنگ های اصلی شروع کنید

هنگام آموزش رنگ ‌ها به کودکان باید با اصول اولیه شروع کنید. یعنی ابتدا رنگ های اصلی قرمز، آبی و زرد را به آن‌ها آموزش دهید. قبل از اینکه فراتر بروید، بگذارید کودک مفهوم رنگ های اصلی را درک کند. مثلا یادگیری رنگ های رنگین کمان با کتاب یا آهنگ می تواند مفید باشد. همه چیز به تکرار و تمرین شما بستگی دارد.

پس از آن، با رنگ های ثانویه یعنی نارنجی، سبز و بنفش ادامه دهید که با ترکیب رنگ های قبلی به دست می آیند. بعد می توانید صورتی، قهوه ای، سیاه، خاکستری، سفید و … را معرفی کنید. اما بطور کلی در این مرحله مهم این است که به کودک آموزش دهید که چگونه تفاوت‌ رنگ‌ها را شناسایی کند.

چطور رنگ ها را به کودک آموزش دهیم؟

در ابتدا بیشتر روی تشخیص رنگ تمرکز کنید تا تلفظ آن

برخی از کودکان خردسال فقط می‌توانند به رنگ‌های مختلف اشاره کنند و تلفظ آن‌ها را بلد نیستند که البته باز هم عالی است. زیرا نشان می دهد که آن‌ها می توانند این مفهوم انتزاعی را درک کنند و در حال یادگیری دیدن رنگ ها در بسیاری از زمینه ها هستند.

ناگفته نماند که برخی دیگر از بچه ها نام رنگ ها را اشتباه تلفظ می کنند. در این مرحله، برای یک کودک نوپا، اگر شروع به تاکید بیش از حد روی این موضوع کنید که مثلا «شبز» در واقع «سبز» است، ممکن است باعث سردرگمی کودک شوید. چون به هر حال ممکن است در حال حاضر تمرین عضلانی برای گفتن درست مطالب را نداشته باشند. اما شما منظورشان را می‌ دانید.

از طرفی خوب است که تلفظ صحیح این رنگ ها را برای فرزندتان بیان می کنید. اما اگر کودک یک یا دو ساله ای دارید که می گوید “زلد” و به درستی رنگ زرد را تشخیص می دهد، می توانید ادامه دهید، او را تشویق کنید و بگویید: “آفرین! درسته! زرد!”

اگر در چنین موقعیتی بخواهید تلفظ صحیح رنگ را به کودک یاد دهید، بدتر تمرکز او را از بین می‌برید. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می‌کنیم مقاله مربوط به تقویت تمرکز کودکان را در ارمغان کودک مطالعه کنید.

بنابراین چیزی که مهم است تشخیص رنگ است، نه تلفظ آن. هنگامی که بچه‌ها می توانند رنگ ها را بدون فکر کردن از یکدیگر تشخیص دهند، در صورت لزوم می توانید تلفظ آن‌ها را اصلاح کنید. اما جای نگرانی برای آموزش رنگ ها به کودکان وجود ندارد زیرا معمولا آن‌ها به‌طور طبیعی تلفظ درست تمامی کلمات را به موقع یاد می‌گیرند.

برای آموزش رنگ ها به کودکان از اشیا یکسان با رنگ های مختلف استفاده کنید

برای آموزش رنگ ها به کودکان از اشیای مشابه با رنگ های متفاوت استفاده کنید. مثل بادکنک‌ها، توپ‌ها، لیوان های پلاستیکی یا هر وسیله دیگری که در دست گرفتن آن برای کودک آسان و بی خطر است.

انجام این کار به کودک کمک می کند تا متوجه ویژگی هایی شود که یک شی را متفاوت می کند. هنگامی که بارها و بارها تاکید می کنید که “این توپ قرمز است” و “این توپ آبی است”  آن‌ها در نهایت به این تفاوت ها پی خواهند برد.

همانطور که کودک یاد می گیرد رنگ را به عنوان یک صفت تشخیص دهد، شما می توانید بیشتر از آن در زبان استفاده کنید حتی اگر گزینه های یکسانی وجود نداشته باشد. مثلا بگویید: «من یک سطل نارنجی و یک بیل زرد می بینم! ما می تونیم توی شن های خاکستری و چمن سبز بازی کنیم.

چطور رنگ ها را به کودکان آموزش دهیم؟

بازی های ساده تشخیص رنگ را همراه با کودک انجام دهید

بخشی از یادگیری، اشتباه کردن و سپس تلاش مجدد است. از آنجایی که دانستن رنگ ها اساسا به خاطر سپردن است، انجام بازی فکری و یا بازی با انواع اسباب بازی می توانند به کودک شما کمک کند. کودکان با به چالش کشیدن خود برای هرچه بهتر و بهتر شدن، رنگ ها را حفظ می‌کنند و علاوه بر آن، ساعت‌ها سرگرم می‌شوند.

دقت کنید برای بازی با بچه های کوچک تر، از بازی های ساده و متناسب با سن آن‌ها استفاده کنید. مثلا یک دسته 20 عددی از مداد رنگی با رنگ های مختلف را به آن‌ها ندهید. زیرا برای یک کودک خردسال خیلی سخت است همه آن‌ رنگ‌ها را یکجا نام ببرد.

در عوض فقط با چند بادکنک، توپ یا فنجان بازی شروع کنید و  از آنها بپرسید: “میتونی رنگ زرد را پیدا کنی؟” یا “ماشین قرمز کجاست؟”

مطالب مرتبط پیشنهادی:

 وقتی فرزندتان رنگ ها را به خوبی تشخیص داد، او را تشویق کنید و با این کار به او اعتماد به نفس بدهید. یا بر عکس، اگر اشتباه می کند، او را نا امید نکنید. در عوض می‌توانید بگویید: “من فکر میکنم این قرمزه. منظورت همین بود دیگه آره؟»

این نوع بازی ها را بارها و بارها انجام دهید. از بازی با انواع توپ، ماشین و عروسک گرفته تا بازی با لگو و انواع بازی های ساخت و ساز، بازی های کارتی، نقاشی، کتاب‌ و … . مثلا می‌توانید از کودک خود بخواهید که لگو ها یا اسباب بازی های خود با رنگ های یکسان را در کنار یکدیگر قرار داده و مرتب کند.

بازی کردن، یادگیری رنگ ها را سرگرم کننده و کاربردی می کند. همچنین به مغز کمک می کند تا اطلاعات را حفظ کند. علاوه بر آن به شما این فرصت را می دهد تا زمانی را به طور سازنده با فرزندان خود بگذرانید.

آموزش رنگ ها به کودک

آموزش رنگ ها به کودکان هنگام انجام فعالیت های روزانه

برای آموزش رنگ به کودک می‌توانید همانطور که از خانه یا مهدکودک بیرون می‌روید، به اشیا واقعی اشاره کنید که در رنگ متفاوت هستند. به عنوان مثال به فرزندتان بگویید: “به اون خانه قهوه ای نگاه کن.” یا مثلا بگویید: “رنگ اون ماشین سفیده، تو میتونی یک ماشین با رنگ سیاه به من نشون بدی؟”

همچنین می توانید در طول روز و در هنگام انجام کار های روزمره سوال هایی را از آن‌ها بپرسید.  مثلا: “پیراهنی که تنت کردی چه رنگیه؟” یا ” غذایی که داری می‌خوری چه رنگیه؟”

سیب قرمز، پرتقال نارنجی، شلوار آبی، گل صورتی، درخت سبز همه و همه گزینه های خوبی برای تمرین رنگ ها هستند. با پرسش چنین سوالاتی در مورد رنگ ها، کودک به مرور با آن‌ها آشنا شده و اهمیت رنگ ها را نیز درک می‌کند.

مطلب پیشنهادی: فواید یادگیری موسیقی برای کودکان چیست؟

آموزش رنگ به کودکان

اجازه دهید کودک با رنگ ها بازی کند تا کاربرد و تئوری رنگ را یاد بگیرد

بچه‌ها و بطور کلی همه انسان‌ها، وقتی از دانش استفاده می‌کنند، به بهترین شکل یاد می‌گیرند. مثلا از طریق بازی با اشیای مختلف و یکپارچه کردن فعالیت ها، گفتار و سایر اعمال پیرامون آن تجربه یادگیری. این کار مغز را بیشتر درگیر می کند. همچنین به شکل گیری حافظه نیز کمک شایانی می کند.

مطلب پیشنهادی: تقویت هوش کودکان

به طور خلاصه این بدان معناست که شرکت در فعالیت هایی برای تاکید عمدی رنگ ها بخش مهمی از آموزش رنگ ها به کودکان است.

برای یادگیری بیشتر، همراه با فرزندتان نقاشی کنید، اسلایم های رنگی درست کنید، خمیربازی کنید، با کاغذرنگی کاردستی درست کنید، یک کیک رنگین کمانی بپزید یا شیرینی ها را با شکلات های رنگی تزئین کنید.

هنگام انجام هر یک از این کارها، فراموش نکنید که به آموزش رنگ به کودک بپردازید و رنگ های مختلف را به او یادآوری کنید.

آموزش رنگ ها به کودکان

آموزش رنگ ها به کودکان مستلزم یادگیری تدریجی است

همانطور که در بالا اشاره کردیم، آموزش رنگ ها به کودکان چیزی است که نیاز با تمرین و تکرار دارد و عمدتا دلیل تقسیم ‌بندی رنگ‌ها بر اساس زبان و فرهنگ است، نه یک علم واضح.

بنابراین برای اینکه کودک شما بتواند رنگ‌ها را تشخیص دهد باید کمی صبر کنید. همچنین بدانید که خود شما به عنوان والدین مسئول تکرار نام رنگ ها و توجه به فرصت های مطرح کردن آن‌ها در گفتگو هستید. هرچه این کلمات بیشتر تکرار شوند، کودک زودتر یاد می‌گیرد.

البته دیر یا زود همه بچه‌ها رنگ‌ها را تشخیص می‌دهند حتی اگر به طور طبیعی به وجود بیاید. اینطور نیست که همه ما دچار کوررنگی باشیم مگر اینکه رنگ ها را به ما یاد بدهند. در واقع آموزش رنگ ها به کودکان بخشی از یادگیری زبان است. در مورد تقویت مهارت های زبانی بیشتر بدانید.

جمع بندی

در این مقاله از ارمغان کودک به روش هایی برای آموزش رنگ ها به کودکان اشاره کردیم. با کمک این راهکار‌ها کودک شما علاوه بر سرگرم شدن، با رنگ های مختلف آشنا شده و به اهمیت آن‌ها پی می‌برد.

شما چه روش هایی را برای آموزش رنگ ها به کودکان امتحان کرده‌اید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذازید.

جدیدترین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *