بازی فکری

آموزش صبر به کودکان با 10 روش کلیدی

آموزش صبر به کودکان

آموزش صبر به کودکان در زندگی پرشتاب امروزی، یک مهارت مهم در زندگی است که باید از سنین بسیار پایین به کودکان آموزش داده شود. صبور بودن و پاسخ گویی صبورانه به موقعیت‌ها، مهارتی است که اکثر ما به خصوص کودکان با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم.

چه فرزند شما به طور طبیعی صبور باشد یا نه، شما می‌توانید با شروع زودهنگام به یادگیری او کمک زیادی کنید. گفتن اینکه چقدر می توانید انتظار داشته باشید فرزندتان در هر سنی صبور باشد، دشوار است. برخی از کودکان به طور طبیعی صبورتر از دیگران هستند.

اما نحوه تمرین صبر با کودک سوالی است که اکثر والدین پاسخی برای آن ندارند. با ارمغان کودک همراه باشید تا در ادامه به بررسی روش هایی برای آموزش صبر به کودکان بپردازیم.

فهرست مطالب

1- با انجام فعالیت های ساده شروع کنید

سعی کنید آموزش صبر به کودکان را از سنین پایین شروع کنید و هر روز زمان مشخصی را در نظر بگیرید تا همراه با آن‌ها تمرین کنید.

برای شروع می توانید از کودک بخوانید 1 دقیقه منتظر بماند. بعد از آن کم کم آن‌ها را عادت دهید تا بتوانند مدت زمان بیشتری منتظر بمانند و صبور باشند.

مثلا می‌توانید از فرزند خود بخواهید تا دو دقیقه آرام بنشیند و بی سر و صدا بماند تا شکلات بیشتری از شما بگیرند. اما همانطور که گفتیم این یک شروع است. همانطور که بچه ها بزرگتر می‌شوند، می توانید زمان را طولانی کنید و از آن‌ها بخواهید که برای مدت طولانی تری صبر کنند تا به آنچه می خواهند برسند.

همچنین سعی کنید حتما به آن‌ها توضیح دهید که چرا باید منتظر بمانند. گاهی فقط گفتن جمله “صبر کن یا ساکت باش” تاثیری ندارد. در عوض می توانید بگویید: “عزیزم الان دارم صحبت می‌کنم لطفا صبر کن تا حرفم تموم بشه تا برات بستنی بیارم”

2- الگوی خوبی برای فرزندتان باشید

حتما مید‌انید که بچه ها هر چیزی را از بزرگتر ها و مخصوصا از والدین تقلید می‌کنند. بنابراین برای آموزش صبر به کودکان باید اول از همه خود شما هنگامی که منتظر چیزی هستید مراقب حرف و رفتار خود باشید.

مثلا به جای اینکه وقتی در ترافیک گیر کرده اید عصبانی شوید یا استرس بگیرید، خونسردی خود را حفظ کنید و مشغول گوش دادن به آهنگ شوید.

بیشتر بدانید: چطور الگوی خوبی برای فرزندمان باشیم؟

3- صبوری کودک را تحسین کنید

شما باید به فرزندتان بیاموزید که صبور بودن پاداش های مثبتی دارد. اگر می‌خواهید کودکی صبور تربیت کنید، باید او را برای صبور بودنش تشویق کرده و گاهی حتی به او جایزه بدهید.

به عنوان مثال، اگر فرزندتان تا زمانی که شما تلفن را قطع کنید، با صبر و حوصله بازی می‌کند، می‌توانید بعد از پایان مکالمه همراه با او بازی کنید و دسر بخورید.

یا مثلا اگر به فرزندتان گفتید که بعد از خوردن شام برای او آبمیوه درست می کنید، حتما به قولتان عمل کنید تا صبر کردن او را تحسین کنید.

سعی کنید به بچه‌ها توضیح دهید که انتظار برای همه سخت است، نه فقط آن‌ها. به علاوه می‌توانید به آن‌ها بگویید: “می‌دانم که صبر کردن یکم سخته ولی زیاد طول نمیکشه. اینکه میتونی چند دقیقه صبر کنی خیلی عالیه”

تمرین صبر با کودک

4- تسلیم غرغر و ناله های فرزندتان نشوید

یاد بگیرید که به هیچ عنوان تسلیم غر غر ها، ناله ها و گریه های الکی فرزندتان نشوید. بسیاری از والدین با تسلیم شدن در مقابل خواسته های کودک باعث می‌شوند بچه‌ها از روش هایی مثل گریه کردن برای رسیدن سریع به خواسته های خود استفاده کرده و آن را تبدیل به عادت کنند.

برای مثال اگر فرزندتان هنگام صحبت با تلفن حرف شما را قطع کرد، اصلا تلفن را قطع نکنید و مکالمه خود را متوقف نکنید. در عوض به او بگویید: “دارم با تلفن حرف میزنم عزیزم. صبر کن تا کارم تموم بشه.”

پیشنهاد ما برای آموزش صبر به کودکان این است که خودکنترلی را نیز به آن‌ها بیاموزید. سعی کنید به فرزندانتان کمک کنید تا قبل از اینکه خواسته هایشان را برآورده کنید، کنترل خود را به دست آورند. حتی زمانی که مضطرب، عصبی، خسته و بی حوصله هستند.

5- زمان مناسب را برای آموزش صبر به کودکان انتخاب کنید

گاهی اوقات، زمان مناسبی نیست که بخواهیم با فرزند خود تمرین کنیم که صبور باشد. مثلا وقتی کودک خسته، گرسنه یا بی حوصله است، نمی‌توان از او انتظار داشت که منتظر بماند.

فراموش نکنید مدت زمانی که کودک شما می تواند صبر کند ممکن است بسته به سن او متفاوت باشد. هرچه سن کودک کمتر باشد، آستانه صبر او نیز کمتر است. بنابراین برای آموزش صبر به کودکان به هیچ وجه زیاده روی نکنید  و شرایط کودک را در نظر بگیرید.

6- همراه با کودک بازی کنید

یکی از روش های موثر برای آموزش صبر به کودکان بازی کردن است. صبور بودن برای کودکان نوپا به دلیل سنشان سخت است، بنابراین بازی ها می توانند به آن‌ها کمک کرده و یاد دهد که چگونه با انتظار کنار بیایند.

هیچ چیز برای کودک بهتر از این نیست که نوبت خود را برای سرگرمی منتظر بماند. تنها راه برای بهتر شدن در این زمینه تمرین و تکرار است.

اسباب بازی و بازی فکری های زیادی وجود دارد که شما با توجه به سن و علایق کودک خود می‌توانید آن‌ها را خریداری کرده و به فرزندتان کمک کنید که صبر کردن را تمرین کند.

محصولات پیشنهادی

7- یک تایمر تنظیم کنید

از آنجایی که بچه ها درک کاملی از زمان ندارند و شاید ندانند که 1 دقیقه دقیقا چقدر است، تنظیم کردن تایمر میتواند روشی بسیار موثر برای آموزش صبر به کودکان باشد.

شما می توانید یک تایمر یا یک ساعت شنی تنظیم کنید و با فرزندان خود بازی کنید. برای مثال، اگر اسباب‌بازی‌ای وجود دارد که باید به اشتراک گذاشته شود، می‌توانید از ساعت شنی استفاده کنید تا به یک کودک یاد دهید در حالی که دیگری با اسباب‌بازی بازی می‌کند صبر کند.

از منتظر ماندن برای آماده شدن شام گرفته تا انتظار در صف فروشگاه یا سرسره، استفاده از تایمر برای تمرین صبر کودک بسیار کاربردی است. همه این موارد می توانند یک درس بزرگ در مورد صبر باشد.

قبلا در مورد آموزش مدیریت زمان به کودکان و آموزش اشتراک گذاری به کودکان صحبت کردیم و پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاعات بیشتر آن‌ها را نیز مطالعه کنید.

8- از استراتژی های انتظار خلاقانه استفاده کنید

اگر می‌خواهید کودکی صبور تربیت کنید، باید از استراتژی های خلاقانه هنگام انتظار استفاده کنید. اینکه از کودک پیش دبستانی بخواهید یک ساعت برای آماده شدن غذا صبر کند برای او بسیار طولانی است.

بنابراین پیشنهاد می‌کنیم زمانی که مجبورید مدت زمان طولانی تری منتظر بمانید، به فرزندتان کمک کنید تا بفهمد برای گذراندن زمان چه کاری می تواند انجام دهد. مثلا از او بپرسید: “حالا که وقت داریم دوس داری چکار کنیم؟ میخوای آهنگ بخونیم یا کتاب؟”

این استراتژی‌ها تنش انتظار را کاهش می‌دهد و به فرزندان شما صبر می‌آموزد.

9- از تأخیرهای هدفمند استفاده کنید

در دنیایی که رضایت آنی همه جا وجود دارد، شاید گاهی اوقات لازم باشد که والدین عمدا برخی از کارها را به تاخیر بیاندازند، بدون اینکه دلیل دیگری جز آموزش صبر داشته باشند.

در واقع پاسخ ندادن فوری به سؤالات و درخواست‌های کودک، یک تکنیک عالی برای آموزش صبر به کودکان است.

مثلا اگر دختر شما یک اسباب بازی گران قیمت را می‌خواهد، می‌توانید از او بخواهید تا پول هایش را پس انداز کند.  یا مثلا یک ماه انتظار برای تولدش ممکن است به او بیاموزد که می تواند برای چیزهای مهم صبر کند و در نهایت به خواسته هایش برسد.

10- کودک را مشغول فعالیت هایی کنید که نیاز به صبر دارند

فعالیت های زیادی وجود دارد که می‌توانند برای تمرین صبر به کودک کمک کنند. از خرید در فروشگاه گرفته تا باغبانی، ماهیگیری و انتظار در صف تاب بازی می‌تواند برای آموزش صبر به کودکان موثر باشد.

برای این کار می‌توانید یک لیست تهیه کنید و همراه با فرزندتان به خرید مواد غذایی بروید. مقداری پول را به کودک بدهید و از او بخواهید در صف انتظار صبر کند تا هزینه را پرداخت کند.

مطلب پیشنهادی: آموزش ارزش پول به کودکان

اما از طرفی بیشتر فعالیت هایی که فرزندان ما انجام می دهند در مدت زمان بسیار کوتاهی نتیجه می‌دهند. بنابراین آن‌ها فکر می‌کنند که همه چیز به سرعت اتفاق میفتد. برای جلوگیری از این امر و تمرین صبر بیشتر، می‌توانید کودک خود را به باغبانی مشغول کنید.

جایی که تلاش های او به آرامی به ثمر می رسد. بگذارید مقداری بذر بکارد، آن را هر روز آبیاری کند و ببینید که نهال به یک گیاه بزرگ تبدیل می شود. درگیر کردن فرزندتان در چنین فعالیت هایی کلید اصلی است.

جمع بندی

 در این مجله از ارمغان کودک به بررسی چند روش موثر برای آموزش صبر به کودکان پرداختیم. بازی کردن، تنظیم تایمر، الگوی خوب بودن و … همگی راهکار های مفید برای تمرین صبر هستند.

فراموش نکنید هیچ وقت برای ایجاد عادت های جدید دیر نیست. پس در هنگام یادگیری با خود و فرزندتان صبور باشید! شما برای آموزش صبر به فرزندانتان پچه کار های دیگری را انجام می‌هید؟

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *