مجله کودک

کمک به کودکان خجالتی با 13 روش کلیدی | علت و راهکار

کمک به کودکان خجالتی

کمک به کودکان خجالتی و ارائه راهکار هایی برای مقابله آن ها با کمرویی، می تواند تاثیر بسیار خوبی در زندگی حال حاضر و حتی آینده آن ها داشته باشد. بسیاری از کودکان خردسال به طور طبیعی هنگام تجربه موقعیت های جدید یا ملاقات با افراد جدید خجالتی هستند.

در حقیقت خجالت کشیدن کودکان یک حس کاملا طبیعی است که همه  بچه ها کم و بیش آن را تجربه می‌کنند. درک این نکته مهم است که در بسیاری از موارد، خجالتی بودن کودک اشکالی ندارد و می تواند بخشی از خلق و خوی یک فرد باشد.

اما اگر این خجالتی بودن کودک بیش از حد نرمال باشد و او را هنگام برخورد با موقعیت های جدید دچار مشکل کند چی؟

در این مجله از ارمغان کودک با ما همراه باشید تا به بررسی 13 روش کاملا موثر برای کمک به کودکان خجالتی بپردازیم.

فهرست مطالب

آشنایی با مفهوم کمرویی و خجالتی بودن کودکان

خجالتی بودن یک ویژگی رشدی طبیعی و رایج در میان کودکان خردسال است. این یک پاسخ طبیعی به موقعیتی است که ممکن است شامل ترس، تنش، دلهره و اضطراب باشد.

به گفته کارشناسان، سطوح مختلف کمرویی می تواند در طول رشد کودک رخ دهد. به عنوان مثال، نوزادان به طور طبیعی از بزرگسالانی که تابحال آن‌ها را ندیده‌اند می ترسند. از طرفی در سن 4 یا 5 سالگی، کودکان ممکن است دچار کمرویی شده و خجالت بکشند.

معمولا با بزرگ‌تر شدن کودکان و تجربه موقعیت‌های جدید گوناگون، کمرویی به تدریج از بین می‌رود. اما کودکی که بیش از حد خجالتی است، معمولا زمان زیادی طول می‌کشد تا با افراد یا موقعیت‌ها کنار بیاید. کمک به کودکان خجالتی می‌تواند مسیر زندگی آن ها را تغییر دهد.

علت خجالتی بودن کودکان چیست؟

علت خجالتی بودن هر کودک ممکن است نسبت به دیگران کاملا متفاوت باشد. برخی از این دلایل می‌تواند شامل مواردی از جمله شخصیت هر فرد، ژنتیک او، الگو گرفتن او از اطرافیان، روابط خانوادگی نامناسب، مورد انتقاد شدید قرار گرفتن یا روابط اجتماعی ضعیف باشد.

مثلا ممکن است یک کودک به طور طبیعی دارای ژنتیک یا شخصیتی حساس باشد. یا مثلا کمرویی

خود را از پدر یا مادرش الگو گرفته باشد و نتواند روابط اجتماعی خوبی با افراد مختلف بر قرار کند. حتی بزرگ شدن در یک خانواده سر سخت و پر از مشکل نیز می‌تواند علت خجالتی بودن کودک باشد.

اما چطور متوجه شیم که کودک خجالتی است یا از مشکل دیگری رنج می‌برد؟

علائم و نشانه های کودکان خجالتی چیست؟

یک کودک ساکت با عزت نفس سالم، ارتباط چشمی برقرار می‌کند، مودب است، به طور کلی راضی به نظر می رسد و از بودن در اطراف لذت می برد. در واقع آن‌ها فقط ساکت هستند.

همچنین برخی از بچه ها عمیقا متفکر و کمی محتاط هستند که هیچ اشکالی در آن نیز وجود ندارد. آن‌ها ممکن است در موقعیت های اجتماعی دیرتر صمیمی شوند، اما اغلب ویژگی‌های درونی ارزشمندی دارند که منتظر کشف شدن هستند.

اما از طرفی برای سایر کودکان، خجالتی بودن می تواند نشانه آشفتگی درونی باشد تا آرامش درونی. آن‌ها ممکن است کناره گیری کنند، از تماس چشمی اجتناب کنند و مشکلات رفتاری داشته باشند. حتی به جای اینکه درون خود آرام باشند، اغلب احساس خشم یا ترس می کنند.

برخی از علائمی که نشان می دهد خجالتی بودن فرزند شما ممکن است به شدت بر او تأثیر بگذارد و ممکن است برای مقابله با آن به کمک نیاز داشته باشد عبارتند از:

  • به ندرت داوطلبانه صحبت می کند
  • وقتی کسی از او سوالی می پرسد، پاسخی نمی دهد
  • دستورالعمل ها را دنبال می کند اما به آن‌ها پاسخ شفاهی نمی دهد
  • وقتی صحبت می کند، معمولا با صدایی بسیار ملایم و آرام حرف می‌زند
  • وقتی دیگران با او صحبت می‌کنند ارتباط چشمی کمی برقرار می‌کند یا اصلا ارتباط چشمی برقرار نمی کند
  • معمولا به زمین نگاه می کند
  • به علت روابط اجتماعی پایین، نمی‌تواند وارد جمع های جدید شود
  • حواس پرت، مضطرب یا نگران به نظر می رسد
  • ممکن است از ورود به مکان جدید بدون والدین خودداری کند
  • و …

13 روش موثر برای کمک به کودکان خجالتی

راه های کمک به کودکان خجالتی

کمرویی و خجالتی بودن بیش از حد می تواند یک مشکل مهم برای کودکان باشد. این بر سلامت عاطفی آن‌ها تأثیر می گذارد و توانایی آن‌ها را برای پیدا کردن دوستان جدید و پذیرفته شدن توسط گروه همسالان خود محدود می کند.

شما به عنوان یک والدین یا مراقب، می توانید به آرامی فرزندتان را تشویق کنید که با خجالتی بودن خود مقابله کند. نکته کلیدی این است که هنگام برخورد با کودکان خجالتی، او را سرزنش نکنید و صبور باشد.

در اینجا 13 نکته برای کمک به کودکان خجالتی آورده شده است.

1- هرگز به کودک خود برچسب خجالتی بودن نزنید

 وقتی به کودک خود را خجالتی خطاب می‌کنید، بسیاری از ویژگی‌های دیگر را از او سلب می‌کنید و اجازه می‌دهید تا شخصیت او را مشخص کند. همچنین با این کار او را تشویق می کنید که خود را خجالتی ببیند.

این می تواند باعث شود که او نقش خجالتی بودن را بدون تلاش برای تغییر ایفا کند و تا آخر عمر تحت تاثیر آن قرار بگیرد.  بنابراین برای کمک به کودکان خجالتی، به جای اینکه آن ها را خجالتی خطاب کنید، سعی کنید رفتار فرزندتان را به گونه‌ای توصیف کنید که شامل کلمه خجالتی نباشد.

 برای مثال، می‌توانید بگویید: “دخترم به یکم زمان نیاز داره تا به دوستای جدیدش عادت کنه” یا “پسرم دوست داره قبل از اینکه بره با بچه ها بازی کنه به اطرافش نگاه کنه”.

2- فرزندان را همانطور که هست دوست داشته باشید

فرزندتان را همانطور که هست دوست داشته باشید و به او عشق بورزید. هیچوقت اجازه ندهید که نقص یا برخی مشکلات فرزندتان باعث شود که او احساس بدی پیدا کند. بنابراین برای کمک به کودان خجالتی نیز نباید آن ها را مسخره کنید.

در عوض سعی کنید با صحبت کردن، او را در این زمینه کمک کنید تا متوجه شود بی قید و شرط او را دوست دارید. این باعث می شود آن‌ها احساس ارزشمندی کنند و به آن‌ها احساس امنیت عمیقی می دهد، که پایه های اساسی لازم برای ایجاد اعتماد به نفس برای تعامل با دیگران است.

3- الگوی خوبی برای فرزندتان باشید

فراموش نکنید که شما به عنوان والدین، یک الگوی همیشگی برای فرزندتان هستید. پس حتما در مقابل او با دیگران دوستانه رفتار کنید و خجالتی نباشید چون او معمولا از شما تقلید می‌کند.

پس بگذارید ببینند شما خودتان را به غریبه‌ها معرفی می‌کنید، در صورت نیاز از دیگران کمک می‌خواهید، در جمع دوستان یا خانواده  پرحرف باشید، تعریف می‌کنید یا تشکر می‌کنید.

در غیر این صورت اگر در مقابل فرزندتان خجالتی رفتار کنید، او برای غلبه بر کمرویی خود، کار دشوارتری خواهد داشت.

مطلب پیشنهادی: چطور الگوی خوبی برای کودک خود باشیم؟

4- برای فرزندتان هدف تعیین کنید

یکی از روش های موثر برای کمک به کودکان خجالتی، تعیین اهداف رفتاری و پیگیری پیشرفت آن‌هاست. از کار های ساده و کوچک شروع کنید و به تدریج پیش بروید. برای مثال، یک هدف قابل کنترل ممکن است سلام کردن به همسایه ها باشد.

فراموش نکنید پس از رسیدن به هر یک از هدف ها، چه ساده و چه پیچیده، حتما فرزندتان را تشویق کنید.

5- فرزندتان را در موقعیت های جدید قرار دهید

 سعی کنید به تدریج کودک خود را در معرض افراد و موقعیت های جدید قرار دهید و به او زمان کافی برای برقراری ارتباط بدهید. برای مثال اگر به پارک می روید، فرزندتان را مجبور نکنید که فورا با کودکان نا آشنا ارتباط برقرار کند.

همچنین برای کمک به کودکان خجالتی کودکان خود، می‌توانید دوستان فرزندتان را برای بازی به منزل دعوت کنید، جایی که او احساس راحتی و امنیت کند

در اولین تعاملات نیز، کلماتی را که فرزندتان برای صحبت با دوستان جدید نیاز دارد، بگویید. مثلا می‌توانید از جملاتی مانند “عزیزم به محمد بگو دوست داره بازی کنه؟” یا مثلا “از دوستت بپرس که به چه بازی علاقه داره؟” استفاده کنید.

6- رفتار های کودک را تحسین کنید

تشویق و ستایش بچه ها برای هر کاری حتی یک موفقیت کوچک ضروری است. برای کمک به کودکان خجالتی نیز پیشنهاد می کنیم مهارت های اجتماعی جدیدی را که فرزندتان یاد می گیرد تقویت کنید.

همچنین وقتی می بینید که سعی می کند بر کمرویی غلبه کند، او را با گرمی و محبت فراوان تحسین کنید. اگر احتمال می‌هید که با تشویق شما در جمع باعث می‌شود فرزندتان خجالت بکشد، مراقب باشید این کار را در ملاء عام انجام ندهید. در عوض وقتی تنها شدید، به او بگویید که چقدر خوب عمل کرده است.

مثلا می‌توانید به او بگویید: “من دیدم که توی پارک دوستای جدیدی پیدا کردی با اینکه اونا رو نمیشناختی. خیلی گرم و صمیمی بودی آفرین”

7- در مورد مزایای برون گرایی توضیح دهید

احتمالا شما هم در دوران کودکی خجالتی بودید. یا حتی شاید همچنان هم در شرایط خاص کمی خجالتی باشید. همانطور که اشاره کردیم تمایل به کمرویی می تواند با ژنتیک مرتبط باشد، اگرچه می توان بر این ویژگی غلبه کرد.

اگر شما هم اینطور بودید، برای مقابله با خجالتی بودن کودک خود، یک مثال از زمانی که بر خجالتی بودن خود غلبه کرده اید، برای او بزنید. توضیح دهید که چرا آن تجربه برای شما خوب بود.

در مورد تجربه های گذشته خود بیشتر صحبت کنید و رفتاری که دوست دارید فرزندتان در برخورد با موقعیت های جدید داشته باشد را مورد بحث قرار دهید. او را تشویق کنید تا به فواید برونگرا بودن از جمله پیدا کردن دوستان جدید، تفریح بیشتر و لذت بردن بیشتر از مدرسه پی ببرد.

8- اعتماد نفس فرزندتان را تقویت کنید

معمولا کودکانی که احساس خوبی نسبت به خود دارند، کمتر خجالتی هستند. بنابراین برای کمک به کودکان خجالتی، سعی کنید نقاط قوت و علایق آن‌ها را شناسایی کرده و تقویت کنید.

آیا فرزندتان خلاقیت خاصی در یک زمینه دارد؟ به ورزش علاقه دارد؟ عاشق نقاشی کشیدن است؟ در هر صورت تشویق این مهارت ها به فرزند شما این امکان را می دهد که خود را فردی با استعداد و توانا ببیند.

این حس اعتماد به نفس می تواند به او کمک کند در موقعیت های اجتماعی شجاع تر شود و خجالت نکشد. بنابراین سعی کنید آن را در انجام فعالیت های که در آن مهارت دارند و علاقه نشان می دهند کمک کنید.

پیشنهاد میکنیم حتما مقاله ۱۲ روش برای افزایش اعتماد به نفس کودکان را نیز در ارمغان کودک مطالعه کنید.

9- مهارت های اجتماعی را به او آموزش دهید

شما برای کمک به کودکان خجالتی می توانید بسیاری از مهارت های اجتماعی را به آن‌ها بیاموزید که باعث شود بر کمرویی خود غلبه کنند.

مثلا می توانید به آن‌ها یاد دهید که چگونه با افراد جدید ملاقات کنند، به دیگران سلام کنند، مکالمات جدید را شروع کنند، برای بازی کردن به دوستان خود ملحق شوند، ار تباط چشمی بر قرار کنند و شنونده خوبی باشند.

همچنین می توانید از انواع عروسک ها، اکشن فیگورها یا سایر اسباب بازی ها برای ایفای نقش در موقعیت های مختلف استفاده کنید. به او یاد دهید که چگونه از عبارات خاصی مانند “سلام، اسم من امیره،  میشه منم با شما بازی کنم؟” استفاده کند.

محصولات پیشنهادی

10- با کودک خجالتی خود همدردی کنید

اگر قصد کمک به کودکان خجالتی را دارید، باید سعی کنید به جای نادیده گرفتن احساسات فرزندتان، با او احساس همدردی کنید. به علاوه به جای تحقیر یا تمسخر فرزندتان به او نشان دهید که احساس آن ها را درک می‌کنید. سعی کنید چیزی مانند “میدونم سخته بخوای یهو وارد جمع دوستانه اونا بشی من درکت میکنم” بگویید.

همچنین پیشنهاد میکنیم در مورد مواقعی که قبلا در آن خجالت کشیده بودید‌ با او صحبت کرده و راهکار های موثر را به او ارائه دهید.

11- برای کمک به کودکان خجالتی زیاده روی نکنید

یک نکته بسیار مهم برای کمک به کودکان خجالتی، که معمولا والدین با آن سخت تر کنار می‌آیند، محدود کردن دخالت های بیش از حد است. احتمالا شما هم به عنوان والدین، در هر شرایطی می‌خواهید به فرزندتان کمک کنید و کار را برای او آسان کنید. اما به نظر شما این کار همیشه درست است؟

تصور کنید که فرزندتان خجالت می کشد در جمع خانواده و دوستان صحبت کند یا به سوالات آن‌ها پاسخ بدهد. به نظر شما اگر دائم به او اجازه دهید که پشت شما قایم شود و خودتان همیشه به جای او پاسخ دهید، آیا تاثیر خوبی خواهد داشت؟

خیر. چون انجام چنین کار هایی به صورت دائم باعث می شود که فرزندتان بیشتر به دیگران وابسته شود. بنابراین برای مقابله با خجالتی بودن کودک، سعی کنید زیاده روی کردن را کنار گذاشته، کمی عقب نشینی کنید و به آ‌ن‌ها اجازه دهید از طریق تعاملات خود فضایی برای یادگیری داشته باشند.

12- از معلم فرزندتان کمک بخواهید

اگر فرزند شما به مهدکودک یا مدرسه می رود، همکاری با معلمان نیز می‌تواند برای کمک به کودکان خجالتی مفید باشد. سعی کنید با همفکری یکدیگر، برنامه ای برای کمک به کودک خود برای غلبه بر کمرویی ایجاد کنید.

به طور مکرر در مورد استراتژی هایی که در خانه استفاده می کنید صحبت کنید و برای تعیین اهداف برای فرزندتان با یکدیگر تلاش کنید. در این صورت با یک رویکرد ثابت هم در خانه و هم در مدرسه، می توانید نتایج تلاش های خود را برای درمان کودک خجالتی افزایش دهید.

13- در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید

اگر مراحل قبلی را برای مدت طولانی تمرین و تکرار کردید اما نتیجه ای برای درمان کودک خجالتی خود نگرفتید، می توانید در صورت نیاز به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

اگر فرزند شما از اضطراب اجتماعی حاد رنج می برد، که مانع از توانایی او برای داشتن یک زندگی عادی و سلامت روانی او می شود، مهم است که حتما از پزشک کمک بخواید.

جمع بندی

در این مجله از ارمغان کودک، شما را با روش هایی برای کمک به کودکان خجالتی آشنا کردیم. همچنین علائم و علت کمرویی کودکان را برای شما شرح دادیم.

آیا کودک شما هم بیش از حد خجالتی است؟ چگونه به او کمک کردید؟ پیشنهادات خود را در بخش نظرات زیر برای ما بنویسید تا آن‌ها را با سایر والدین به اشتراک بگذاریم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *